Annons
Växjö

S vill korta ambulanstiderna i Kronoberg

Växjö • Publicerad 18 januari 2023
Ambulans från Region Kronoberg.
Ambulans från Region Kronoberg.Foto: Stefan Ahlrik

Under de senaste tio åren har väntetiden för ambulans i bland annat Växjö och Ljungby ökat, visade en kartläggning som Hjärt-Lungfonden har gjort baserad på statistik från SOS Alarm i höstas. I Växjö och Ljungby, som har sjukhus i kommunerna, är väntetiden knappt 14 minuter.

Med anledning av det har Socialdemokraterna skickat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.

Annons

– Vi vill att alla kronobergare ska ha tillgång till akutsjukvård så fort som möjligt under dygnets alla timmar. Därför föreslår vi att hälso- och sjukvårdsnämnden utvärderar varför väntan på ambulans har blivit längre i flera av Kronobergs kommuner och tar fram förslag för att minska väntetiden, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Partiet vill också att hälso- och sjukvårdsnämnden tillsätter en utredning för att se över hur ambulansen i Markaryd och Älmhult ska kunna finnas på plats i kommunerna dygnet runt.

I Alvesta och Lessebo har responstiden från det att larmcentralen får larmet till dess att räddningstjänsten anländer till platsen minskat. I de två kommunerna är tiden drygt 17 minuter. Uppvidinge har längst väntetid i länet på 24 minuter.

Ungefär 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Forskning har visat att chansen att överleva är dubbelt så stor om den drabbade får hjärt-lungräddning i väntan på ambulans.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons