Annons
Växjö

S vill stärka elevhälsan med fler skolsköterskor

Växjö • Publicerad 11 maj 2022
Pressträff med Martina Forsberg, Malin Lauber och Lina Axelsson Kihlblom.
Pressträff med Martina Forsberg, Malin Lauber och Lina Axelsson Kihlblom.Foto: Pressbild

I veckan var skolminister Lina Axelsson Kihlblom i Växjö och i samband med det presenterade Socialdemokraterna i Växjö ett vallöfte om stärkt elevhälsa. På pressträffen medverkade, förutom Lina Axelsson Kihlblom, Växjöpolitikerna Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, och Martina Forsberg (S), oppositionsledare i utbildningsnämnden.

Partiet vill prioritera ungas psykiska hälsa under mandatperioden och första steget är att stärka elevhälsan. Socialdemokraterna vill höja bemanningen av skolsköterskor på skolorna med 20 procent, vilket skulle innebär 36 skolsköterskor i Växjö kommun istället för dagens 30.

Annons

– ”Varannan onsdag” duger inte. Stödet till barn och unga som mår dåligt måste bli bättre oavsett vilken del av Växjö kommun du bor i. Barn och unga ska känna att det finns vuxna som har tid att lyssna på dem. I skolan finns alla barn, där har vi stora möjligheter att upptäcka de som mår dåligt tidigt, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.

Satsningen beräknas kosta fyra miljoner kronor och partiets förhoppning är att den ökade bemanningen bland annat kan öka tillgängligheten och möjliggöra fler hälsosamtal.

– Det kan inte vara så att när unga som mår dåligt och samlat mod att gå till skolsköterskan, så upptäcker de att det inte är någon där. Ingen ska behöva vända i dörren med en stängd expedition. Det måste finnas fler skolsköterskor, vi behöver stärka bemanningen, säger Malin Lauber (S).

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons