Annons
Växjö

Så får du granen att inte barra

Växjö • Publicerad 23 december 2022
.
.Foto: JAN ERLANDSSON

Många har köpt en gran inför julhelgen. Det är många som undrar hur man kan få sin gran att hålla längre och att inte börja barra. Harald Säll, forskare i virkeslära och universitetslektor på Linnéuniversitetet, har svaret.

– Om man ska få en gran att inte barra ska man inte chocka den med för stora temperaturskillnader. Är den frusen gäller det att tina den på något sätt. När man får hem den ska man kapa ett färskt snitt eller få det gjort hos julgransförsäljaren. Sen ska den direkt i vatten, säger han.

Annons

Han berättar också att det finns flera myter om julgranen. En del tror att man ska lägga ett mynt i julgransfoten och att man ska såga kors i botten, vilket inte stämmer.

– Ännu mer fel är att hälla i lite whisky eller alkohol. Då blir det tvärt om, granen får det svårare att ta upp vatten. Det är vatten vatten vatten, vanligt vatten som gäller, säger Harald Säll.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons