Annons
Växjö

Så fördelas ordförandeposterna mellan rödgröna partierna i Växjö

Växjö • Publicerad 29 november 2022
Maria Garmer (V), Malin Lauber (S) och Magnus P. Wåhlin (MP).
Maria Garmer (V), Malin Lauber (S) och Magnus P. Wåhlin (MP).Foto: Smålandsposten/Montage

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska styra Växjö kommun de kommande åren. Den 13 december väljs vilka politiker som ska sitta i kommunstyrelsen, nämnderna och bolagen.

De rödgröna partierna har nu presenterat vilka toppuppdrag respektive parti får. Socialdemokraterna är Växjös största parti och får flest ordförandeposter. Den 7 december håller partiet ett medlemsmöte men redan nu har valberedningen presenterat sitt förslag. Malin Lauber föreslås bli kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Socialdemokraternas resterande toppuppdrag enligt valberedningens förslag:

  • Tomas Thornell: ordförande i omsorgsnämnden
  • Julia Berg: ordförande i utbildningsnämnden
  • Martin Edberg: ordförande i nämnden för arbete och välfärd
  • Martina Forsberg: ordförande i kultur och fritidsnämnden
  • Otto Lindlöf: ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
  • Arijeta Reci: ordförande i servicenämnden
  • Lisa Larsson: ordförande i miljö- och byggnämnden
  • Hugo Hermansson: ordförande i Veab
  • Tajma Sisic: ordförande i Vidingehem (gamla Växjöbostäder)
  • Michael Sjöö: ordförande i Wexnet

Vänsterpartiet föreslår att Maria Garmer (V) ska bli 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Vänsterpartiet kommer utöver den posten bland annat inneha posterna som ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott, 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden, 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden och 1:e vice ordförande i kultur och fritidsnämnden samt 1:e vice ordförande i det nya bostadsbolaget Vidingehem. Partiet ska rösta igenom förslaget den 7 december.

Miljöpartiet valde sina representanter i det nya styret i veckan. Magnus P. Wåhlin väntas bli ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott, vice ordförande i VKAB och nämnden för arbete och välfärd samt ordförande i överförmyndarnämnden.

Pernilla Bodin (MP) väntas bli ersättare i kommunstyrelsen, ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott samt vice ordförande i Veab och miljö- och byggnämnden. Lennart Adell Kind, som tidigare var politiker för Liberalerna men nu företräder Miljöpartiet, ska bli ordförande i fastighetsbolaget Vöfab och Cheryl Jones Fur väntas bli vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons