Annons
Växjö

Så kan mandaten i Växjö fördelas – kan bli maktskifte i kommunen

Växjö • Publicerad 12 september 2022
Växjö kommunfullmäktige.
Växjö kommunfullmäktige.Foto: Filip Sjöfors

Valet har blivit en rysare på flera håll. I riksdagsvalet skiljer ett mandat, i regionvalet i Kronoberg kan det bli ett nytt styre och efter att Växjö i 16 års tid letts av alliansen och i ett par val av de blågröna partierna kan det nu bli maktskifte i kommunfullmäktige.

Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna som utgör tre fjärdedelar av Alliansen som har ett minoritetsstyre i kommunen ser ut att tappa mandat jämfört med förra valet. Samtidigt kan Socialdemokraterna få tre fler mandat än 2018 och Sverigedemokraterna ser ut att få öka med två mandat.

Annons

I Växjö kommunfullmäktige finns 61 platser och enligt det preliminära valresultatet får S, V och MP 29 mandat medan nuvarande minoritetsstyret M, C, L och KD har 25 mandat. Sverigedemokraterna som gick framåt i kommunalvalet har sju mandat enligt det preliminära valresultatet.

För att få majoritet krävs 31 mandat. Om Centerpartiet eller Liberalerna väljer att samarbeta med S, V och MP skulle de fyra partierna kunna bilda en majoritet i kommunen.

Fakta

Preliminär mandatfördelning 2022

Inom parentes anges antalet mandat efter valet 2018.

Moderaterna: 17 (18)

Socialdemokraterna: 22 (19)

Liberalerna: 2 (3)

Centerpartiet: 3 (5)

Vänsterpartiet: 5 (5)

Miljöpartiet: 2 (3)

Kristdemokraterna: 3 (3)

Sverigedemokraterna: 7 (5)

Totalt: 61

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons