Annons
Växjö

Så kan strejka påverka dig – elever kan tvingas ta med matlådor

Växjö • Publicerad 16 april 2024
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk och blockad efter att förhandlingar om nytt avtal med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona strandats.

Om det inte blir någon överenskommelse på nationell nivå senast 18 april klockan 07.00 kommer strejk och blockad att träda i kraft, vilket påverkar bland annat anställda inom Växjö kommun. Nedan listar vi vad strejken kan innebära.

Matservering inom skola och omsorg

Annons

Flera av kommunens kockar och måltidspersonal innefattas i strejken, vilket innebär att möjligheterna att laga och leverera mat till vissa verksamheter inom skola och omsorg kommer att vara begränsade.

Elever kan behöva ta med egen mat från och med 18 april om man går på Torpa förskola, Lammhult skola, Gemla skola, Braås skola, Ingelstad skola, Ljungfälleskolan, Kungsmadskolan, Teknikum och Katedralskolan. De skolor som inte finns med på listan kommer att få mat serverad men utbudet kan vara mindre än vanligt.

Kommunen kommer vid en strejk att prioritera att omsorgsverksamheterna får fortsatt matleverans. Det innefattar särskilt boende, de som bor hemma och har matdistribution, dagverksamhet och daglig verksamhet.

Föreningslivet

Vaktmästare inom Arenaservice innefattas i strejken och uppgifterna kopplat till bland annat skötsel av kommunala gräsfotbollsplaner, badplatser och elljuspår påverkas. Kommunen kommer vid en strejk inte att kunna klippa gräset på fotbollsplanerna eller tömma soporna på vissa av de offentliga platserna.

Gator

Fordonsförare inom trafik och gatudrift påverkas vilket påverkar bland annat sandupptagningen. Arbetet kan vid en strejk dra ut på tiden.

Äldreomsorg

Det finns ett varsel om blockad mot övertids- och mertidsarbete samt nyanställningar inom äldreomsorgen. Kommunen har vidtagit åtgärder för att på bästa sätt kunna hantera situationen.

Fakta

Konfliktåtgärderna omfattar följande i Växjö kommun

Strejk och blockad för ett antal yrkesgrupper och arbetsuppgifter inom samhällsbyggnadsförvaltningen och måltidsorganisationen. Det gäller fordonsförare inom trafik och gatudrift, vaktmästaruppgifter kopplat till grönyteskötsel vid arenor samt kockar och måltidspersonal inom delar av måltidsorganisationen.

Blockad mot övertids- och mertidsarbete samt nyanställningar inom äldreomsorgen.

Fakta: Växjö kommun

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons