Annons
Växjö

Så många cyklister och fotgängare har skadats vid krockar

Växjö • Publicerad 20 augusti 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Arkivbild

Försäkringsbolaget IF har skickat ut ett pressmeddelande om dödsolyckor och skador i krockar mellan cyklister/fotgängare och motorfordon. Antalet dödsolyckor har minskat med en tredjedel i landet de senaste tio åren. Även andelen svåra olyckor minskar.

– Positiva faktorer som påverkar trafiksäkerheten är de åtgärder som sker successivt sedan drygt tio år för att få ner hastigheten i tätbebyggda områden, dels med hastighetsbegränsningar till 30-40 kilometer i timmen, dels med andra hastighetssäkrande åtgärder. Dessutom separeras oskyddade trafikanter i högre grad från motortrafiken, och fler bilar har teknik som autobroms och detektion av fotgängare och cyklister, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

Annons

I Växjö har 38 svåra olyckor rapporterats in under de senaste fem åren. Det visar försäkringsbolagets analys av statistik från trafikdatabasen Strada.

Totalt har 253 olyckor skett vid krockar mellan cyklister/fotgängare och motorfordon i Växjö mellan 2016 och 2020.

I länets övriga kommuner noteras följande siffror:

Alvesta: 18 olyckor varav fyra svåra.

Lessebo: Åtta olyckor varav två svåra.

Ljungby: 40 olyckor varav tolv svåra.

Markaryd: Tolv olyckor varav två svåra.

Tingsryd: Elva olyckor varav noll svåra.

Uppvidinge: Fyra olyckor varav en svår.

Älmhult: 15 olyckor varav fyra svåra.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons