Annons
Växjö

Så många kronobergare ska göra värnplikten

Växjö • Publicerad 16 november 2022
Bilderna har inget med den aktuella händelsen att göra.
Bilderna har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: Helen Edvall

Plikt- och prövningsverket har återrapporterat grundutbildningsomgång 2022/2023. Totalt har 5 583 personer skrivits in till en grundutbildning med värnplikt.

– Grundutbildning med värnplikt är en förutsättning för att bygga försvarsförmåga i Sverige. För det krävs att vi kan möta Försvarsmaktens behov och fylla de utbildningsplatser som Försvarsmakten har beställt. Huvudsyftet med grundutbildningen är att fylla krigsorganisationen och efter avslutad utbildning krigsplacerar vi de värnpliktiga, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Annons

84 procent av de inskrivna är kallade med stöd av lagen om totalförsvarsplikt. Resterande 16 procent, 917 personer, blev inskrivna efter att ha gjort en egen ansökan.

I Kronobergs län är det 86 personer som är inskrivna för utbildningsstarter från 1 juni 2022 till 31 maj 2023. 70 personer är kallade medan 16 personer har ansökt själva. Det är 61 män och 25 kvinnor.

Fakta

Så många är inskrivna till värnplikten i länets kommuner

Uppvidinge: 1

Lessebo: 3

Tingsryd: 8

Alvesta: 3

Älmhult: 9

Markaryd: 5

Växjö: 44

Ljungby: 13

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons