Annons
Växjö

Så många miljoner kostade sjukhuset som inte kommer att byggas i Växjö

Det blir inget nytt sjukhus i Räppe. Men redan nu kan Region Kronoberg konstatera att projektet kostat skattebetalarna flera hundra miljoner kronor.
– Det känns tungt. Vi är alla medvetna om att Räppe vore det bästa alternativet, säger Mikael Johansson (M).
Växjö • Publicerad 9 juni 2023
Tomten i Räppe där det nya sjukhuset skulle byggas står tomt.
Tomten i Räppe där det nya sjukhuset skulle byggas står tomt.Foto: Calle Rydqvist

2 mars 2022 beslutade politikerna i Region Kronoberg att bygga ett nytt sjukhus i Räppe för nästan 8 miljarder kronor. Nu bedömer de att det skulle kosta 11 miljarder att genomföra projektet.

– Vår bedömning är att risken är att vi får så pass höga kostnader att det riskerar vår kärnverksamhet. Den risken vill vi inte sätta oss i för att vår skuldsättning hade satt oss i en väldigt tuff ekonomisk situation. Vi skulle haft högst skuld av alla regioner i Sverige, säger regiondirektören Martin Myrskog som presenterat ett nytt förslag till politikerna.

Annons

Region Kronoberg ser att det skulle bli svårt att nå ett positivt resultat under en lång tid framöver om Räppe-projektet skulle förverkligas. Mycket på grund av ökade kostnader som uppstått, inflationen med ökade pensionskostnader och materialkostnader. Något som regionens ekonomer redan flaggade för i vintras.

Varför avbryter ni helt och inte pausar bygget tills det blir bättre tider?

– Det är svårt att göra det. Att pausa i flera år skulle innebära att vi inte kommer i gång med det nödvändiga med lokaler för både våra anställda och invånare, säger Martin Myrskog.

Har all tid ni lagt på Räppe varit förgäves?

– Nej, naturligtvis har vi kostnader. Men mycket av det arbete vi har gjort kommer vi ha nytta av i ett nytt sjukhusbygge och vårdens innehåll.

Det här sjukhuset kommer inte att byggas i Räppe.
Det här sjukhuset kommer inte att byggas i Räppe.Foto: Region Kronoberg

För skattebetalarna har projektet med ett nytt sjukhus i Räppe kostat närmare 250 miljoner kronor hittills.

– 106 miljoner är förlorade. Sedan har vi en driftkostnad sedan 2019 som uppgår till 140 miljoner kronor. Men de är inte förlorade pengar eftersom vi kan återanvända en stor del i det arbetet vi fortsätter med våra två sjukhus.

Vad händer med tomten i Räppe som ni köpt?

– Det återstår att se. Det är inte alls osannolikt att vi gör oss av med den tomten, säger Martin Myrskog.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons