Annons
Växjö

Så många ska skriva högskoleprovet i länet

Växjö • Publicerad 21 oktober 2022
Högskoleprovet
HögskoleprovetFoto: Eva Dalin

Den 23 oktober skrivs högskoleprovet på ett hundratal orter. När anmälan i veckan stängde hade 49 762 personer anmält sig till höstens prov.

– Intresset för att skriva högskoleprovet är stort. Antalet anmälningar nu i höst är tillbaka på nivån som rådde före coronapandemin, säger generaldirektör Eino Örnfeldt vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

Annons

UHR genomför provet tillsammans med 21 lärosäten på hundratalet orter i Sverige. Linnéuniversitetet är en av lärosäten och i Kronoberg och Kalmar län hålls provet på åtta orter: Växjö, Ljungby, Älmhult, Kalmar, Västervik, Oskarshamn, Vimmerby och Nybro.

Till provet i Växjö har 652 anmält sig, vilket är 54 fler än till provet hösten 2021. I Ljungby ska 87 personer skriva provet och i Älmhult är siffran 66. Det är en ökning i Älmhult men en minskning i Ljungby.

Totalt ska 1 482 personer skriva provet via Linnéuniversitetet, vilket är en ökning med nästan nio procent.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som kan ha betydelse om det är fler sökande än platser till en utbildning. Ett högskoleprovsresultat är giltigt i åtta år.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons