Annons
Växjö

Så många tusenlappar får nya sjuksköterskor om de kommer och jobbar i Region Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 11 februari 2023

För att locka nyexaminerade sjuksköterskor till Region Kronoberg provar man nu för första gången att ge en extra summa pengar till den som skriver på ett anställningskontrakt före den första mars. 5 000 kronor handlar det om som en engångssumma. Plus en grundlön på 28 000 kronor.

– Det här gör vi för att det blir betydligt lättare att planera semestern. En form av premie för att man tidigt bestämmer sig för att jobba hos oss som vi ser som något bra, säger Pontus Juhlin, HR-direktör vid Region Kronoberg.

”Det är första gången vi provar att ge en engångssumma. En form av premie så att vi lättare kan planera för semestrarna”, säger Pontus Juhlin, HR-direktör vid Region Kronoberg.
”Det är första gången vi provar att ge en engångssumma. En form av premie så att vi lättare kan planera för semestrarna”, säger Pontus Juhlin, HR-direktör vid Region Kronoberg.Foto: Urban Nilsson
”Högre lön enbart löser inte vår rekrytering.”
Pontus Juhlin, HR-direktör vid Region Kronoberg.
Annons

Grundlönen på 28 000 kronor är det som räknas som ingångslön för en nyexaminerad sjuksköterska. På frågan varför Region Kronoberg inte valt att höja den istället för att betala ut engångssumman 5 000 kronor svarar Pontus Julin så här:

– Vi har gjort en lönesatsning på sjuksköterskorna de senaste åren. För bara något år sedan låg ingångslönen på 26 500 kronor, så vi har höjt den med 1 500 kronor. I förhållande till övrig arbetsmarknad är jag ödmjuk över att sjuksköterskornas löner behöver vara högre.

Pontus Juhlin säger att det finns för få sjuksköterskor i det svenska samhället sett till behovet och han hoppas att de som lämnat hälso- och sjukvården kan lockas tillbaka.

– Men högre lön enbart löser inte vår rekrytering. Det handlar också om bra arbetsmiljö och att man får en bra kompetensutveckling på arbetet, säger Pontus Juhlin.

– Vår ingång är att man alltid jobbar med grundlön, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg.
– Vår ingång är att man alltid jobbar med grundlön, säger Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg.Foto: Ulf Huett

Anna Seiborg Kidell är ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg:

– Vi har inte fått någon information om detta. Det är ett ensidigt förslag från arbetsgivaren som vid det här laget borde veta att vår ingång alltid är att man jobbar med grundlön. Våra medlemmar ska värderas varje månad och inte lockas med engångssummor, säger hon.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons