Annons
Växjö

Så mycket dyrare har maten på julbordet blivit

Växjö • Publicerad 1 december 2022
.
.Foto: Daniel Svensson

Livsmedelspriserna har under 2022 ökat kraftigt. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har flera vanliga inslag på svenska julbord stigit mer i pris än den generella prisutvecklingen på livsmedel under året. Dessutom brukar en del julmat öka i pris i december.

– Apelsiner, gravad och rökt lax samt sill är de produkter som stigit mest i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under året, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Annons

När det kommer till apelsiner är prisförändringen +97,8 procent. På ett år har priserna på gravad och rökt lax stigit med 35,5 procent och priset på sillkonserver har ökat med 28,7 procent.

Enligt SCB brukar sill, choklad och gravad och rökt lax bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp.

Fakta

Prisutvecklingen 2022 (till och med oktober)

Beräknat genom att jämföra prisnivån i december 2021 med prisnivån i oktober 2022.

Apelsiner: +97,8 %

Gravad/rökt laxfisk: +35,5 %

Sillkonserver: +28,7 %

Ägg: +24,8 %

Färsk lax: +23,5 %

Potatis: +9,7 %

Konfektyr (godis): +9,0 %

Choklad: +8,1 %

Nötter och torkad frukt: +7,9 %

Griskött: +7,0 %

Livsmedel: +17,0 %

KPI: +9,0 %

Källa: SCB

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons