Annons
Växjö

Så mycket höjdes lönerna för Växjös toppolitiker

Arvodena för Växjös heltidsanställda politiker höjdes vid årsskiftet. Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) tjänar nu 91 250 kronor i månaden.
Växjö • Publicerad 30 april 2023

Varje år justerar Växjö kommun upp arvodena för de förtroendevalda politikerna. Principen har sedan länge varit att när riksdagspolitikernas löner höjs, så höjs även arvodena för Växjöpolitikerna med samma procentsats.

En riksdagsledamot har från den 1 januari 2023 en månadslön på 73 000 kronor.

Annons

De uppjusterade arvodena innebär att Malin Lauber (S), som vid årsskiftet tog över som kommunstyrelsens ordförande efter valet i höstas, nu har en månatligt arvode på 91 250 kronor. Det är 1 875 kronor mer än vad hennes företrädare på posten Anna Tenje (M) hade i fjol.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S). Arkivfoto
Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S). ArkivfotoFoto: Elvedin Basic

Enligt kommunens princip ska kommunstyrelsens ordförande i Växjö alltid ha 125 procent av riksdagsledamöternas arvode.

Kommunstyrelsens förste och andre vice ordförande – Maria Garmer (V) och Pernilla Tornéus (M) – tjänar sedan årsskiftet 83 950 kronor månaden – en höjning med 1 725 kronor jämfört med fjolåret. Det är 115 procent av det nuvarande riksdagsarvodet.

Det nya rödgröna styret har utökat antalet kommunalråd i Växjö från fem till sex och de tre övriga kommunalråden är Tomas Thornell (S), Magnus P Wåhlin (MP) och Anton Olsson (M).

De nya arvodesbeloppen för politiska uppdrag med fast tid är från den 1 januari 76 650 kronor i månaden.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons