Annons
Växjö

Så mycket höjs hyrorna i Växjö

Växjö • Publicerad 20 december 2022
Växjöbostäder och Vidingehem går ihop till Vidingehem den 1 januari 2023.
Växjöbostäder och Vidingehem går ihop till Vidingehem den 1 januari 2023.Foto: Pressbild

Förra hyresförhandlingen mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen fick avgöras med beslut i Hyresmarknadskommittén. Den här gången har parterna löst det på egen hand.

Vidingehem, som är det nya namnet på Växjös bostadsbolag efter sammanslagningen mellan Växjöbostäder och Vidingehem den 1 januari 2023, kommer att höja hyrorna med i snitt 3,85 procent för nästa år. Det rör närmare 10 000 lägenheter i Växjö.

Annons

– Med de utmaningar vi har i omvärlden känns det extra bra att vi redan nu har klara förutsättningar för 2023, både för oss som bolag och för våra hyresgäster, säger Catharina Rydberg Lilja, vd för Vidingehem och Växjöbostäder.

Hyreshöjningen gäller från och med 1 januari 2023. En lägenhet som för närvarande har en månadshyra på 6 000 kronor får en höjning med ungefär 231 kronor per månad.

– Det har varit tuffa förhandlingar och vi är nöjda med att vi trots det svåra förhandlingsläget lyckats ha konstruktiva diskussioner. Det har gjort att vi kunde komma överens lokalt och på så vis värna om förhandlingssystemet, säger Magnus Henriksson, ordförande för förhandlingsdelegationen i Växjö.

Fakta

Hyreshöjningen

Från den 1 januari 2023 innebär uppgörelsen en generell hyreshöjning på 3,85 procent:

För lägenheter med varmhyra: 3,96 procent

Lägenheter med kallhyror: 1,96 procent

Studentlägenheter: 3,81 procent

Utvalda lägenheter med de högsta hyrorna: 2,76 procent

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons