Annons
Växjö

Så mycket kan det kosta att parkera i nya p-huset i Växjö

Drygt 500 parkeringsplatser ska det finnas för allmänheten i det nya parkeringshuset i området Fabriken. Nu står det också klart vad det kan komma att kosta att parkera i det nya p-huset.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2023
Parkeringshuset kommer ha minst 500 allmänna parkeringsplatser för bilar.
Parkeringshuset kommer ha minst 500 allmänna parkeringsplatser för bilar.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Parkeringshuset som kommer heta Bangården är i slutfasen på att bli klar och förväntas invigas i december. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår nu en ny parkeringstaxa som kan komma att gälla i p-huset.

En timtaxa på tio kronor i timmen på dagtid mellan klockan 09 till 18 på vardagar och fem kronor i timmen övrig tid. En max dygnstaxa på 30 kronor per dygn och det finns möjlighet till månadskort på 650 kronor i månaden.

Annons

Dessutom tillkommer en två timmars avgiftsfrihet från beslutad taxa under ett års tid från öppnandet. Detta för att marknadsföra det nya parkeringshuset och för att attrahera de som söker parkeringsplats.

– Vår bedömning är att förslaget leder till en rimlig beläggning på p-huset och utifrån närliggande parkeringstaxor. Vi kommer inledningsvis ha två timmar gratis för att göra det än mer attraktivt att parkera i P-huset, men också för att få bilister att hitta dit. Vi kommer utvärdera de två timmarna efter en tid och bedöma om och eventuellt hur vi ska fortsätta med två timmar, säger Otto Lindlöf (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Om privata företag kan ha två timmar gratis parkering i exempelvis Tegnérgallerian, varför kan inte ni ha det också?

– Tegnérgallerian har sina förutsättningar och har förändrat sin ”gratisdel” över tid. Jag tror att det har varit mellan två och en timme gratis.

Det nya parkeringshuset i Växjö ska heta Bangården och ligga i området Fabriken.
Det nya parkeringshuset i Växjö ska heta Bangården och ligga i området Fabriken.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Förutom 500 parkeringsplatser för bilar kommer parkeringshuset på närmare 20 000 kvadratmeter innehålla 280 platser för cyklar och 30 platser för elbilar. Dessutom finns det möjlighet för ytterligare 120 laddplatser för elbilar.

Anledningen till att parkeringshuset byggs är att för att öka tillgängligheten till centrum. Antalet parkeringsplatser i centrum har minskat i samband med förtätning av staden samtidigt som antalet invånare ökar.

Slutgiltigt beslut om förslaget för Bangården tas i kommunfullmäktige den 12 december. Byggnationen av Bangården kostar kommunen 144 miljoner kronor.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons