Annons
Växjö

Så mycket kostade kungabesöket i Växjö skattebetalarna

Det blev en större uppståndelse i Växjö centrum när kungaparet besökte häromveckan i samband med kungens 50 års firande på tronen. Länsstyrelsen och Växjö kommun har nu räknat ihop hur mycket kalaset kostade.
Växjö • Publicerad 22 juni 2023
Drottningen och kungen på besök i Växjö den 31 maj 2023.
Drottningen och kungen på besök i Växjö den 31 maj 2023.Foto: David Johansson

Smålandsposten har under en längre tid begärt ut kostnaden för kungen och drottningens besök här i Växjö. En fest som innehöll allt från utställningsbesök, tal i Linnéparken, festspel på Stortorget och avslutningsvis ett besök vid Ekobacken.

När Länsstyrelsen i Kronobergs län räknar ihop vad de har lagt ut kommer de fram till en summa på 117 000 kronor. I det ingår flera saker. Bland annat lunchen på residenset, kommunikationsinsatser, handflaggor till allmänheten samt en bok till H.M Konungen.

Annons

I lunchen ingick trerätters med bland annat gädda från Åsnen, kalvfilé samt rabarbersorbet.

Växjö kommun har i sin tur lagt drygt 150 000 kronor på kungabesöket. Enligt deras pressansvarig har pengarna lagts på säkerhet, kommunikation och scenprogrammet. Det som kostat mest är scentekniken inför scenprogrammet i Linnéparken.

Totalt har besöket kostat skattebetalarna en kvarts miljon kronor.

– Det är klart att 250 000 kronor är pengar. Men samtidigt fick vi förmånen att ta emot vår statschef och det är en hel del säkerhetsaspekter som behöver ordnas kring det. Både Säpo och hovet ställer stora krav på säkerheten, säger Växjös kommunstyrelse ordförande Malin Lauber.

Men är det rimligt att skattebetalarna ska stå för den summan?

– Om vi pratar om de 150 000 kronor som kommunen står för så behöver vi ordna det. Jag har respekt för att det är mycket pengar, men också respekt för att vi tar emot en statschef. En konsekvens blev att Växjöborna fick ta del av scenprogrammet i Linnéparken, det var inte bara för kungen, säger Malin Lauber och tillägger:

– Jag tycker ändå vi höll ner kostnaden.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons