Annons
Växjö

Så mycket kostade nedlagda sjukhusprojektet

Region Kronobergs kostnad för det uteblivna sjukhuset i Räppe landade i somras på närmare 250 miljoner kronor. Nu visade sig att slutnotan blev ännu dyrare när de sista fakturorna räknats ihop.
Växjö • Publicerad 29 januari 2024
Här skulle ett nytt sjukhus ha börjats bygga i stadsdelen Räppe i Växjö. Men så blir det inte.
Här skulle ett nytt sjukhus ha börjats bygga i stadsdelen Räppe i Växjö. Men så blir det inte.Foto: Calle Rydqvist

Det grävdes och planerade länge för ett nytt sjukhus i Räppe. Men sommaren 2023 bestämde sig politikerna i Region Kronoberg för att skrota planerna för att det skulle bli för dyrt.

I samband med beslutet berättade regiondirektören Martin Myrskog att projektet med ett nytt sjukhus i Räppe kostar regionen närmare 250 miljoner kronor.

Annons

– 106 miljoner är förlorade. Sedan har vi en driftkostnad sedan 2019 som uppgår till 140 miljoner kronor. Men de är inte förlorade pengar eftersom vi kan återanvända en stor del i det arbetet vi fortsätter med våra två sjukhus, sade Martin Myrskog då.

Efter beslutet om att släcka ner projektet har kostnaderna tickat på och nu har de sista fakturorna samlats ihop. Enligt regionens fastighetschef hamnade blev slutnotan 318 miljoner kronor. Något som SVT också rapporterat om.

– Det handlar om kostnader för vår egna personal, till Skanska och utredningar som gjorts i projektet. Vi har betalat 9,7 miljoner kronor i ersättning till konsulter och de här delarna för att stänga detta med flaggan i topp, säger regionens fastighetschef Patrik Hjelm.

Region Kronobergs fastighetschef Patrik Hjelm vill utmana när nya sjukhuset ska byggas i centrala Växjö.
Region Kronobergs fastighetschef Patrik Hjelm vill utmana när nya sjukhuset ska byggas i centrala Växjö.Foto: Jens Nielsen

Hur mycket pengar har Region Kronoberg förlorat på att stänga Räppeprojektet?

– Förlusten är svår att svara på idag, för vi behöver komma närmare de nya alternativen för det nya CLV och se vad vi kan nyttja och inte. Man har dock gjort en avskrivning på 150 miljoner kronor. Det är vad man tror har varit förgäves.

Utöver slutnotan på 318 miljoner kronor har även Region Kronoberg kvar marken i Räppe som de köpte för 118 miljoner kronor.

– Marken är ingen förlust, den har kvar sitt värde beroende på hur den kommer att användas. Den är synd att kallas förgäves, säger Patrik Hjelm.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons