Annons
Växjö

Så mycket minskade Växjös cityförsäljning under 2020

Växjö • Publicerad 28 oktober 2021
Storgatan Växjö City.
Storgatan Växjö City.Foto: LENA GUNNARSSON

Under 2020 minskade Växjö stadskärna sin totala omsättning med 15,6 procent. Det kan jämföras med landets 107 stadskärnor som i snitt minskade sin omsättning med 19 procent.

Hotellnäringen och modehandeln stod för det största tappet. Deras omsättning minskade med 46,1 procent respektive 24,6 procent. Trots pandemi klarade sig Växjö något bättre jämfört än jämförbara stadskärnor i landet. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Annons

– Växjös samverkansparter, näring, kommun och fastighetsägare, får nu kvitto på att vår förmåga att anpassa oss efter nya förutsättningar och uppvisa flexibilitet gav positiva resultat. Vår gemensamma kraftsamling och envishet är inget annat än beundransvärd, säger Nils-Petter Nilsson, centrumledare, till Fastighetsägarna.

Lista över hur mycket Växjö Citys verksamheter tappade i omsättning:

  1. 1Hotellnäringen: 46,1 procent
  2. 2Modehandeln: 24,6 procent
  3. 3Kommersiell service (gym, biografer, frisörer med mera): 21,8 procent
  4. 4Restaurangnäringen: 15 procent
  5. 5Försäljningen av hem-och fritidsvaror: 6 procent
  6. 6Dagligvaruhandeln: 2,7 procent

Samtliga verksamheter, förutom dagligvaruhandeln, har tappat mindre i omsättning än rikssnittet.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons