Annons
Växjö

Så mycket tjänar kommuncheferna i Kronoberg

Växjös kommunchefen Monica Skagne tjänar mest av Kronobergs åtta kommunchefer. Därefter följer Camilla Holmqvist, Alvesta och Christer Kratz, Tingsryd.
Kronoberg • Publicerad 8 januari 2022
Monica Skagne, kommunchef i Växjö kommun.
Monica Skagne, kommunchef i Växjö kommun.Foto: Lena Gunnarsson

Monica Skagne är den bäst betalda kommunchefen i Kronobergs län. Hon intar plats 50 i löneligan i hela Sverige med sin månadslön på 115 000 kronor och hon tjänar cirka 16 000 kronor mer än snittet för landets totalt 290 kommunchefer. Det visar en kartläggning gjord av tidningen Dagens Samhälle.

Tidningens undersökning visar att löneutvecklingen har varit väldigt god för kommundirektörerna och sedan 2016 har lönerna ökat med 22 procent. Det innebär en dubbelt så bra löneutveckling för kommuncheferna som för medborgarna, vars lön ökat med knappt 11 procent under samma period.

Annons

Kartläggningen visar även att löneskillnaderna mellan toppcheferna i kommunerna och de ledande politikerna växer. 2019 hade kommundirektörerna i snitt 45 procent högre lön än vad kommunstyrelseordförandena hade i arvode. Nu har skillnaden ökat till 48 procent.

Snittlönen för en kommunchef i Sverige ligger nu på 99 301 kronor. Majoriteten av kommuncheferna i Kronoberg ligger under rikssnittet, bara Tingsryd, Alvesta och Växjö ligger över.

Här är hela listan över kommundirektörernas månadslön i Kronoberg 2021:

  • Växjö: Monica Skagne 115 000 kronor
  • Alvesta: Camilla Holmqvist 103 000 kronor
  • Tingsryd: Christer Kratz 102 000 kronor
  • Ljungby: Jennie Vidal 98 000 kronor
  • Älmhult: Susann Pettersson 96 100 kronor
  • Uppvidinge: Anne Hallberg 90 200 kronor
  • Lessebo: Christina Nyquist 90 000 kronor
  • Markaryd: Patrik Eurenius 84 000 kronor

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons