Annons
Växjö

Så planerar kommunen kring grönområden i Växjö stad: ”Behöver inte fimpa ner naturen”

Växjö vill vara en grön stad och Victor Stål, landskapsingenjör på Växjö kommun, berättar hur arbetet ser ut för att skapa grönområden som ska öka levnadskvalitén för invånarna.
– Vi vill skapa tydliga och säkra grönytor till allmänheten, där folk känner att de vill vara och kan slappna av, säger han.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2023
En av de nya bostadsområdena, Telestadshöjden.
En av de nya bostadsområdena, Telestadshöjden.Foto: David Johansson

Växjö stad växer så det knakar och senaste åren har flera nya bostadsområden som Vikaholm, Bredvik och Telestadshöjden växt fram. Just nu är planeringen för Bäckaslövsområdet och Nylanda i full gång, men bygget av nya bostäder medför också en risk att grönytor försvinner. Victor Stål, landskapsingenjör på Växjö kommun, berättar hur kommunen arbetar för att bevara och utveckla grönområdena.

– När vi bygger nya bostadsområden har vi som mål att det ska finnas närhet till motion och grönytor. Istället för att riva ner alla grönområdena försöker vi bevara dem och bygga in det nya i naturen. Du behöver inte fimpa ner naturen för att bygga en ny skola. Det är viktigt att vi tänker på att förvalta det vi har och inte bara bygga nytt, säger Victor Stål.

Victor Stål, landskapsingenjör på Växjö kommun, förklarar hur kommunens arbete går till för att skapa grönytor.
Victor Stål, landskapsingenjör på Växjö kommun, förklarar hur kommunens arbete går till för att skapa grönytor.Foto: David Johansson
Annons

Något som Växjö kommun vill implementera när de bygger nya bostadsområden är en modell som kallas ”3 - 30 - 300”. Victor Stål berättar vad den innebär.

– Du ska kunna se minst tre träd från där du bor, du ska ha minst 30 procent krontäckning från träd och du ska max ha 300 meter till närmsta grönområde. Det är något vi vill implementera och något vi ska förhålla oss till när vi planerar nya grönområden, säger Victor Stål.

Hur ser du på betydelsen av grönområden i staden för invånarnas välbefinnande?

– Grönytor skapar en trygghet för boende och en lekmiljö för barn. Det ökar levnadskvalitén och förbättrar allmänhälsan helt enkelt. Invånarna är alltid välkomna med förslag på förbättringar kring grönområdena, säger Viktor Stål.

Vid Värendsvallen byggs just nu Stig Svenssons park som kommer erbjuda lekplats, en mindre bollplan och en hinderbana.
Vid Värendsvallen byggs just nu Stig Svenssons park som kommer erbjuda lekplats, en mindre bollplan och en hinderbana.Foto: David Johansson

Även om kommunen har mål och visioner om en grönare stad medger Victor att det finns vissa utmaningar för att skapa och underhålla grönområden.

– Just nu är det lågkonjunktur, vilket leder till att byggföretagen som vi samarbetar med vill hålla i sina pengar, det kan man förstå. Samtidigt måste vi förhålla oss till en politisk budget och den påverkas av vilket styre vi har och hur mycket de vill satsa, säger Victor Stål.

Hur ser ni på framtida möjligheter att integrera grönområden med stadsplaneringen och arkitekturen?

– Jag ser positivt på det och tycker vi kommit långt i den frågan. Vi har blivit bättre på att i planeringsstadiet av nya bostadsområden även se vikten av grönområden. Vi ska också fortsätta värna och ta hand om de naturområdena vi har, som till exempel Fyllerydskogen och Bokhultet. Vi vill skapa tydliga och säkra grönytor till allmänheten, där folk känner att de vill vara och kan slappna av, säger Victor Stål.

Christoffer JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons