Annons
Växjö

Så ser nya hovrätten ut – efter 373 år i samma lokaler

Jönköping/Kronoberg • Publicerad 25 januari 2024
Nya Göta Hovrätt i Jönköping
Nya Göta Hovrätt i JönköpingFoto: Mikael Pettersson/FOJAB

I 373 hade Göta hovrätt lokaler vid Hovrättstorget i Jönköping. Men nu har hovrätten flyttat till mer ändamålsenliga lokaler som uppfyller dagens krav på säkerhet och teknik vid Munksjöns strand där även kammarrätten numera har lokaler.

Det är till Göta hovrätt som ärenden från Kronobergs län kommer vid överklaganden av domar.

Annons

Den nya domstolsbyggnaden har sju våningar med tio förhandlingssalar, 180 arbetsplatser samt ytor för besökare. Det är Fojab som har gestaltat den nya byggnaden och ambitionen är att den ska hålla lika länge som den förra byggnaden.

– En domstolsbyggnad måste klara av att hantera två motstridiga mål. Dels ska verksamheten vara publik – öppenheten är ett fundament i vårt demokratiska samhälle. Samtidigt måste enskilda individers önskan om integritet respekteras. Vi har velat skapa en trygg och rofylld miljö för människor som kan befinna sig i en svår och stressig situation, säger ansvarig arkitekt Kjell Adamsson på Fojab.

bild 1/3
Göta Hovrätt i Jönköping.
Göta Hovrätt i Jönköping.
Göta Hovrätt i Jönköping.
Göta Hovrätt i Jönköping.
Göta Hovrätt i Jönköping.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons