Annons
Växjö

Så ser Växjös nya muralmålning ut – tredje vinnaren utsedd

Växjö • Publicerad 11 augusti 2022
Foto: Linnea Storm

Turerna kring Växjös nya muralmålning på Norra Järnvägsgatan i centrala Växjö har varit många. För tredje gången har nu en vinnare utsetts i tävlingen. Vinnaren Linnea Storm, som studerar konst- och hantverksdesign på Grimslövs folkhögskola, kommer att genomföra målningen under augusti och september i år.

– Det finns väldigt många eldsjälar, engagemang och fina platser i Växjö. Men det blir svårt att få med allt och alla. Därför tänkte jag att det vore roligt att porträttera olika personer jag mötte. Jag började med ett par som satt på en bänk i den färgglada parken utanför domkyrkan, en person som stod och påtade på Ekobacken och en turist från Tyskland som uppskattade grönskan, öppenheten och småskaligheten. Jag fick fina samtal och skissade dessa personer på plats medan de berättade lite om deras syn på staden. Värme, öppenhet, grönska, variation, gemenskap och bubblande är några nyckelord jag försöker fånga i målningen, säger Linnea Storm om sitt bidrag.

Annons

Förra året beslutade kommunstyrelsen i Växjö att införa en årlig tävling som ska främja det lokala kulturlivet och höja attraktiviteten i city på lång sikt. 2022 fokuserades det på en muralmålning, det vill säga en målning som utgör en integrerad del av en byggnad.

I juni utsågs först Junior Lindgren till vinnare. Men det vinnande motivet visade sig vara ett plagiat och diskades. Kommunens jury utsåg då tävlingens tvåa till ny vinnare, Rebecka Malmberg. Senare visade det sig att hon inte hinner genomföra konstverket i år och inte heller har möjlighet under nästa år. Juryn behövde därför utse en tredje vinnare.

– Det här blir ett fint tillskott till vår stadskärna. Utsmyckning av den offentliga miljön ger en plats karaktär och identitet och ökar attraktiviteten i vår stad. Jag är också glad att Linnea vill göra målningen nu under sensommaren och att vi snart har en målningen på plats, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Muralmålningstävlingen, som vände sig till både professionella som amatörer, pågick under våren 2022 och totalt kom 108 bidrag in.

Foto: Linnea Storm
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons