Annons
Växjö

Så ska smittspridningen på vårdcentraler minska

Växjö • Publicerad 21 juni 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Niklas Larsson

Region Kronoberg har beslutat att infekterade patienter som kommer till premiärvården ska separeras från andra patienter. Under pandemin ställde vårdcentralerna om och separerade patienter med förkylningssymtom från andra patienter för att minska risken för smittspridning. Vårdcentralerna har nu kommit fram till att det ska behållas.

– Vi vill inte att patienter som söker sig till vårdcentralen ska riskera att utsättas för smitta. Man ska känna sig trygg när man besöker våra verksamheter, säger Gunilla Östgaard, chefläkare inom primärvården.

Annons

Infekterade patienter kommer där det är möjligt att hanteras via en egen ingång och i andra fall snabbt placeras i ett eget rum. Dessutom ska väntrummen vara glest möblerade, toaletter städas efter besök av person med infektionssymtom och skyddsutrustning ska vara lättillgänglig för vårdpersonalen.

Patienter som har ett inplanerat besök och får förkylningssymtom uppmanas att höra av sig till vårdcentralen.

– Vi vill inte längre be alla som får symtom att undvika att besöka oss. Det finns rutiner för att besöka våra vårdcentraler även med förkylningssymtom. Vårdpersonal kommer att göra en avvägning från fall till fall och ta hänsyn till hur viktigt besöket är, säger Hanna Svensson, verksamhetschef för primärvård, psykiatri och rehab.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons