Annons
Växjö

Så ska universiteten bli mer jämställda - ny forskning från LNU

Växjö • Publicerad 23 mars 2023
Charlotte Silander, docent i statsvetenskap och lektor på institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet.
Charlotte Silander, docent i statsvetenskap och lektor på institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet.Foto: Marcus Palmgren

Kvinnor är underrepresenterade gentemot män redan i övergången från grundutbildning till forskarutbildning på universitet i norden. Även stegen från disputerad till professor tar längre tid för kvinnor än för män.

Nu har fyra forskare från Linnéuniversitetet undersökt vad 37 nordiska lärosäten gör för att främja jämställdhet i akademisk karriär samt följt upp hur de olika åtgärderna fungerar.

Annons

– Det går inte att peka ut någon enskild punkt eller orsak, som familj, barn eller diskriminering. Det ser dessutom väldigt olika ut inom olika ämnen. Flera studier pekar på att det kan handla om en rad orsaker vilka resulterar i så kallade ”ackumulerade nackdelar”. Dessa byggs på för kvinnor under karriären och gör troligen att de i genomsnitt gör en långsammare karriär än män, säger en av forskarna, Charlotte Silander, docent i statsvetenskap och lektor på institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet.

Deras studie visar att kortare insatser, till exempel utbildningsinsatser för att främja jämställdhet, inte har någon effekt alls. Istället visade sig andra, mer permanenta åtgärder, ha en mycket större påverkan på jämställdheten på universiteten.

– De två åtgärder som framstod som viktigast i vår studie var dels att ha en enhet eller person som arbetar med jämställdhets- eller mångfaldsfrågor, dels att öronmärka positioner eller finansiering för kvinnor, säger Charlotte Silander.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons