Annons
Växjö

Sabotage i Årydsjön - påverkar vattennivåerna

Växjö • Publicerad 10 augusti 2023
Signe Noresson, sjömiljöansvarig Växjö kommun.
Signe Noresson, sjömiljöansvarig Växjö kommun.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Nyligen anlade Växjö kommun en ny fiskväg i den södra delen av Årydsjön. Under juli försökte någon eller några sabotera den två gånger på tre veckor genom att lägga i stora stenblock.

– Någon har plockat stora stenblock och stenar från kanten av fiskvägen och lagt dem i vattendraget. Man har försökt dämma upp vattnet. Stenarna kan lyftas för hand men det är inga barn som gjort det kan jag säga, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig på kommunen, till Smålandsposten.

Annons

Utöver att sabotaget gör att de 6000 öringyngel som placerades ut i maj inte kan ta sig tillbaka till sjön när den är blockerad så påverkar det även vattennivåerna. Signe Noresson ser allvarligt på händelserna.

Fiskevägen i fråga.
Fiskevägen i fråga.Foto: Lars-Goran Rydqvist

– Mycket allvarligt. Det är oerhört omdömeslöst att försöka hobbyreglera Årydsjön. Sjöreglering är ett mycket större ansvar än att försöka hålla en optimal nivå för rekreation i sjön. Torrläggning eller översvämning kan få förödande konsekvenser, säger Signe Noresson.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons