Annons
Växjö

Säkerhetsfrågorna i Växjö i fokus för Marcus

Digitalisering och ökat elberoende gör det moderna samhället sårbart. Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun, jobbar med att förebygga kriser och att skapa en stark krisorganisation. En nyckelfaktor är också kommuninvånarnas hemberedskap.
– Den är god men kan bli ännu bättre. MBS:s riktlinje att man ska kunna klara sig på egen hand i sju dagar.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2023
Säkerhetssystem ska vara robusta men också flexibla, säger Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist.
Säkerhetssystem ska vara robusta men också flexibla, säger Växjö kommuns säkerhetschef Marcus Holmqvist.Foto: David Färdigh

Krigsberedskapen byggs nu åter upp i Sverige som en följd av det ryska anfallskriget i Ukraina och det allmänna försämrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden. Det är främst en nationell fråga men påverkar också kommunerna, särskilt när det gäller planeringen av att hantera storskaliga kriser.

– Tidigare planerade vi för stormar och översvämningar med en tidsaspekt på dagar. Nu skiftar till att även planera inför krigssituationer och då handlar det om att hantera kriser som kan pågå i flera månader.

Annons

Prioriterat i en krissituation är att alla samhällsviktiga funktioner hålls intakta, exempelvis omsorg, skola och vattenförsörjning.

– Sådant måste fungera även i en kris. Där håller vi nu på att förstärka vår förmåga.

Sverige hade tidigare under kalla kriget en väl uppbyggd samhällsberedskap och totalförsvarsplan, men att enbart blicka tillbaka på hur det var då räcker inte menar Marcus.

– Vi har ett helt annat samhälle idag. Digitaliseringen och ett ökat elberoende har gjort oss betydligt mer sårbara. Vi måste därför bygga upp något nytt.

Något annat som skiljer dagens samhälle från föregående är det snabba informationsflödet.

– Att sprida korrekta lägesbilder och motverka desinformation blir en av huvuduppgifterna i en kris- eller krigssituation.

När man talar om samhällsberedskap brukar det förordas robusta system men Marcus menar att flexibilitet är minst lika viktigt.

– I ett krisläge måste det till exempel gå att snabbt skifta från digitala till manuella system. Detsamma gäller i planeringen av sådant som reservkraft och drivmedelsförsörjningen. Då är det viktigt att ha en stark krisorganisation som har förmågan att snabbt ställa om och hantera olika typer av kriser med stor flexibilitet.

Kriser förebyggs och hanteras inte bara på nationell, regional och kommunal nivå. Att även samhällsmedborgarna tar sitt ansvar är avgörande. Nyckelfaktorn där är att det finns en hög hemberedskap.

– I riktlinjerna från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, sägs att man ska kunna klara sju dagar på egen hand. Blir man avskuren från samhället ska man ha beredskap i form av vatten, värme och mat under en vecka innan hjälpen kommer.

Annons

Hur ser hemberedskapen ut i Växjö?

– Vi har nyligen gjort enkätundersökningar som visar att hemberedskapen är god, men att den kan bli bättre. I undersökningen ser vi också stora skillnader beroende på om man bor i stad eller på landsbygd och om man bor i lägenhet eller flerfamiljshus.

I krisscenarierna numera ingår också terrorhot. Någon specifik hotbild mot just Växjö kommun finns dock inte menar Marcus.

– Hittills har vi lyckligtvis varit förskonade från terrorhot.

Något som däremot förekommer frekvent är IT- och cyber-attacker. Det kan handla om nätfiske där man vill komma åt kontouppgifter i bedrägerisyfte eller att på olika sätt störa verksamheter.

– Tidigare var metoderna lätta att genomskåda men idag är det mycket mer professionellt. De flesta IT-angreppen stoppas och fastnar i våra skyddssystem med brandväggar men i de fall som det slinker igenom är det viktigt att medarbetarna är vaksamma och snabbt slår larm.

Att IT-attacker kan få allvarliga konsekvenser råder det inga tvivel om.

– Vi såg vad som hände i Kalix och Mörbylånga kommun där omfattande IT-attacker gjorde att mycket av den kommunala verksamheten stannade upp.

Fakta

MARCUS HOLMQVIST

Yrke: Säkerhetschef på Växjö kommun.

Uppgifter: Att se till att kommunen kan förebygga och hantera olika säkerhetshot och kris-situationer.

Utmaningar i dagens samhälle: Digitaliseringen och el-beroendet gör oss sårbara. Därför räcker det inte med att kolla på tidigare totalförsvarsplaner utan vi måste bygga nya robusta och flexibla system.

Tjusningen med jobbet: Det är stimulerande att få vara med och höja hemberedskapen och att utveckla system som gör kommunen mindre sårbar.

MSB:s uppmaning: Att alla svenskar ska kunna klara sju dagar på egen hand gällande vatten, värme och livsmedel.

Sin egen hemberedskap: Den är god, även om jag absolut inte är bäst i klassen.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons