Annons
Växjö

Samverkan ska öka kunskapen om hälsa på Araby

Växjö • Publicerad 4 maj 2023
Anna Zelvin (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.
Anna Zelvin (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.Foto: Urban Nilsson

Araby beskrivs som ett så kallat socioekonomiskt utsatt område där förmågan att hitta, förstå, kritiskt värdera och använda information på ett sett som främjar hälsan är lägre än vanligt.

För att komma till bukt med det problemet så ska regionen nu samarbeta med olika kommunverksamheter och föreningar i Araby lära sig mer om befolkningens behov samt nå ut med information om hälsa och vård.

Annons

– Vi har redan igång ett bra samarbete med många av aktörerna, men avsiktsförklaringarna tydliggör hur vi ska samarbeta och gör att samarbetet blir prioriterat hos båda parter, säger Ismael Abdulkadir, folkhälsoutvecklare på vårdcentralen Dalbo i ett pressmeddelande.

Det har tecknats så kallade avsiktsförklaringar, ett slags avtal för att visa sina intentioner, har tecknats med arbete och välfärd på Växjö kommun, där Araby park arena, medborgarkontoret och fältgruppen ingår samt med Centrumskolan, Vidingehem, Röda korset och Tallgården.

– Det är glädjande att vi fått till detta viktiga samarbete. Avsiktsförklaringarna blir en bra grund i arbetet med att stärka hälsan i området och ett viktigt steg för en mer jämlik hälsa i Kronoberg säger Anna Zelvin (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.

Bland annat ska regionen tillsammans med olika föreningar i Araby anordna samhällsträffar, dit representanter från regionen kommer för att informera invånarna om hälsa och vård.

– För att nå ut till befolkningen måste vi möta dem där de befinner sig. Det är otroligt viktigt att samarbeta med organisationer som redan har upparbetade mötesplatser med invånarna. Vi träffar befolkningen först när de blir patienter, men för att förebygga ohälsa måste vi nå ut till dem tidigare än så, säger Stefan Carlsson, avdelningschef primärvårdsrehab.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons