Annons
Växjö

Sannas son föddes med klumpfot: ”Titta mamma, lillebror åker skateboard”

När Sanna Davidsson var gravid fick hon veta att hennes son skulle födas med klumpfot. Ett mycket ovanligt medfött fel som innebär att fötterna blir sneda och inåtvridna.
– Jag brukar säga att fötterna ser ut som hockeyklubbor, säger Sanna Davidsson i podden Babysnack.
Växjö • Publicerad 2 juni 2022
Sanna Davidssons son Axel föddes med PEVA, även kallat klumpfot.
Sanna Davidssons son Axel föddes med PEVA, även kallat klumpfot.Foto: Privat, Anton Vasko

Här saknas innehåll

Redan när Sanna förra året var på sitt rutinultraljud i vecka 20 upptäcktes att hennes son Axel skulle födas med klumpfot, eller PEVA som det också kallas.

– PEVA kan vara en del av ett allvarligare syndrom, så läkaren ville göra ett fostervattenprov. Även om de allra flesta som föds med PEVA bara har just det. Men vi fick i alla fall information om hur man gör abort och man blev ju helt förstörd, säger Sanna.

Annons

Efter två veckors väntan kom svaret på fostervattenprovet som inte visade några andra komplikationer.

– Vi fick kontakt med ortopeden och efter det släppte mycket av vår oro. De var jättebra och gjorde oss väldigt lugna. De visade oss gipset och skenan som används i behandlingen. Och sen kom ju Axel, säger Sanna och skrattar.

Man vet inte i dag varför vissa barn föds med PEVA, men man vet att det är vanligare om man har någon släkting som också föddes med det. Det finns en välbeprövad behandlingsmetod och de flesta barn blir bra efter den, enligt 1177. I behandlingen ingår gips och senare en skena som Axel under den första tiden hade på sig 23 timmar om dygnet.

– När vi kom hem med Axel så sa storebror ”kolla mamma, lillebror åker skateboard”. Ungefär så ser skenan ut, säger Sanna.

Hör Sanna berätta mer om behandlingen och första tiden med Axel i podden Babysnack. Finns på Spotify, i Apple Podcaster och överst i denna artikel.

Här saknas innehåll

Anton VaskoSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons