Annons
Växjö

Sår följdes inte upp – patient fick tån amputerad

Kronoberg • Publicerad 13 februari 2024
Läkaren får tre års prövotid och ska vara drogfri.
Läkaren får tre års prövotid och ska vara drogfri.Foto: JESPER ZERMAN

En patient med diabetes sökte vård på en vårdcentral för ett svårläkt sår på en tå och vårdpersonalen provade bland annat att ge antibiotika men följde inte upp sårläkningen i tillräckligt stor utsträckning. Flera månader senare remitterades patienten till fotteamet på sjukhusets diabetesmottagning och tån behövde amputeras.

Nu har Region Kronoberg gjort en Lex Maria-anmälan. Enligt regionen går det inte att säga säkert om amputationen hade gått att undvika men det är känt att svårläkta fotsår hos diabetiker ska ses som ett allvarligt tecken och behöver följas upp aktivt.

Annons

De riktlinjer som finns har inte följts i det här fallet och i ett pressmeddelande lyfts bristande kommunikation mellan inblandad läkare och sjuksköterska samt bristfällig planering upp som bidragande faktorer.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons