Annons
Växjö

SD-politiker portad av tingsrätten – krockade med fiberskåp på fyllan

SD-politikern valdes nyligen som nämndeman. När tingsrätten kollade upp henne tog det stopp. Anledningen är att hon dömts för grovt rattfylleri.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2023
Kvinnan körde på ett staket och ett fiberskåp på fyllan och dömdes senare till en månads fängelse för grovt rattfylleri. När domstolen upptäckte domen  belastningsregistret valde hon att avsäga sig uppdraget som nämndeman.
Kvinnan körde på ett staket och ett fiberskåp på fyllan och dömdes senare till en månads fängelse för grovt rattfylleri. När domstolen upptäckte domen belastningsregistret valde hon att avsäga sig uppdraget som nämndeman.Foto: Polisen

Kvinnan fick grönt ljus i Sverigedemokraternas eget kontrollsystem. Partiet lokalt föreslog henne som kandidat till nämndeman vid Växjö tingsrätt och för en dryg månad sedan valdes hon av kommunfullmäktige i sin hemkommun.

Tanken var att hon skulle börja sitt nya uppdrag den 1 januari 2024 men så blir det inte. När tingsrätten kollade upp henne i belastningsregistret dök det upp en fängelsedom för grovt rattfylleri.

Annons

– Jag hade ett samtal med henne och ifrågasatte om det var lämpligt att vara nämndeman och då drog hon tillbaka sin kandidatur. Det var inte tillräckligt gammalt för att man skulle bortse från det, säger domstolens chef, lagmannen Lars-Olle Larsson.

Domen meddelades i februari 2019 och handlar om en fyllekörning i ett bostadsområde på en ort i Kronobergs län i slutet av november 2017.

Alkoholkoncentrationen i blodet låg på 2,19 promille och färden slutade med att hon körde in i ett staket, krockade med ett fiberskåp och att ett vittne plockade av henne bilnyckeln.

LÅS UPP ARTIKELN OVAN GRATIS – MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten i 30 dagar:

–––

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons