Annons
Växjö

SD-revisor stryker räntekrav på försenat arvode

Kommunrevisorn Niklas Nyström (SD) har krävt ränta på ett försenat arvode.
Det vägrade kommunen att gå med på och Kronofogden kopplades in.
Nu uppger han att han inte längre kräver någon dröjsmålsränta av kommunen.
Växjö • Publicerad 2 mars 2023
Växjö kommun fick Kronofogden efter sig när kommunrevisorn Niklas Nyström (SD) krävde 533 kronor i ränta på ett försenat arvode. Nu uppger han att han har återkallat kravet.
Växjö kommun fick Kronofogden efter sig när kommunrevisorn Niklas Nyström (SD) krävde 533 kronor i ränta på ett försenat arvode. Nu uppger han att han har återkallat kravet.Foto: Privat

”Jag kan bekräfta att jag återkallat kravet”, skriver Niklas Nyström i ett mejl till Smålandsposten.

Han har krävt Växjö kommun på 533 kronor i ränta på ett för sent utbetalt arvode.

Annons

Niklas Nyström har uppdrag som kommunrevisor i Växjö sedan början av 2022 och kommunen missade från start att betala ut hans fasta månadsarvode på 1 877 kronor.

– Det var en ren miss. Vi missade att han skulle få det här fasta arvodet, har kommunjuristen Isabelle Bunn sagt i en tidigare kommentar.

När löneenheten upptäckte felet betalades en klumpsumma på 18 770 kronor ut i november 2022.

Därmed trodde kommunen att det var historia men det var det inte - för Niklas Nyström ville ha en dröjsmålsränta som han räknat ut. Totalt 533 kronor.

– Det är principen som är viktig. Kommunen ska inte agera utan riktigt lagstöd, motiverade han sitt krav i en intervju med Smålandsposten.

Kommunen har vägrat gå med på att betala ut någon ränta. Det har i sin tur resulterat i att kravet på dröjsmålsränta vandrat vidare och kommunen har fått Kronofogden efter sig.

I och med det har beloppet ökat till 1 393 kronor efter att diverse avgifter lagts till.

Enligt den skriftväxling som finns mellan Niklas Nyström och Växjö kommun håller han fast vid att han anser att han har lagen på sin sida när han kräver ränta på det försenade arvodet.

Trots det uppger han nu att han har återkallat sitt krav och motiverar det med att han riskerar att ifrågasättas som revisor om han fortsätter driva kravet.

”Mitt uppdrag är att ämna till förbättringar för min hemkommun. Inte hamna i polemik med enskilda tjänstemän”, skriver han bland annat i ett mejl till Smålandsposten.

Annons

Enligt kommunjuristen Isabelle Bunn hade kommunen under måndagseftermiddagen ännu inte fått något formellt besked från Kronofogden om att räntekravet är återkallat.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons