Annons
Växjö

SD största parti bland länets högstadieelever i skolvalet

Växjö • Publicerad 13 september 2022
Montage.
Montage.Foto: Fialotta Bratt/Simon Hastegård

Inför höstens valet genomfördes Skolval 2022 på över 1 400 skolor runt om i landet. Nu har det preliminära resultatet presenterats. Moderaterna är största parti i Skolvalet med 27,07 procent, följt av Sverigedemokraterna på 20,88 procent och Socialdemokraterna på 16,23 procent.

– Det är viktigt att värna vår demokrati och att vi aldrig kan ta den för given. Ungas röst måste få mer genomslag än i dag. Unga måste vara med och kunna påverka sin vardag och samhällsutvecklingen. De är morgondagens samhällsbärare, säger Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som under måndagen presenterade det preliminära resultatet.

Annons

I Kronobergs län var det 7 311 giltiga röster. Bland elever i årskurs 7-9 blev Sverigedemokraterna största parti på 25,48 procent. Tvåa är Moderaterna på 23,8 procent och trea är Socialdemokraterna med 17,48 procent av rösterna.

Bland gymnasieeleverna var Moderaterna det populäraste partiet. M fick 30,67 procent av rösterna. Tvåa var Sverigedemokraterna med 22.76 procent och trea var Socialdemokraterna med 19,84 procent.

I Växjö kommun blev Moderaterna största parti om man tittar på samtliga elevers röster i skolvalet. M fick 26,53 procent av röster, följt av SD på 22.78 procent.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons