Annons

SD-vilde startar nytt parti i Växjö

Den avhoppade SD-politikern Gustav Petersson (-) har tillsammans med två andra personer startat ett nytt parti inför valet 2022.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2022
SD-avhopparen och den politiske vilden Gustav Petersson sitter i Växjös kommunfullmäktige. Nu startar han ett nytt parti.
SD-avhopparen och den politiske vilden Gustav Petersson sitter i Växjös kommunfullmäktige. Nu startar han ett nytt parti.

Partiet kallar sig för Växjölistan och kommer att kandidera med Gustav Petersson, Anton Roos samt Christoffer Rudnik.

Gustav Petersson som sitter i Växjös kommunfullmäktige i dag skriver i ett pressmeddelande att målet är att det nya partiet ska få minst ett mandat i Växjö kommunfullmäktige.

Annons

– Det finns inget nationalistiskt parti som ställer upp i det här valet gentemot de etablerade partierna. Vi tänker vara det alternativet, säger Gustav Petersson.

Växjölistan skriver på sin hemsida att de bland annat vill stoppa massinvandring till Växjö kommun, inrätta återvandring och halvera löner för politiker och chefstjänstemän.

– Politikerna har glidit i väg från folket, och jag tycker att politiker inte borde använda politiken som ett verktyg för att bli rik på.

Frågorna om återvandring påminner om frågor som högerextrema partiet Alternativ för Sverige driver. Varför behövs Växjölistan?

– Det behövs för att Alternativ för Sverige ställer inte upp i kommunvalet i Växjö det här året och då behövs ett alternativ till Sverigedemokraterna som förespråkar en återvandringspolitik, säger Gustav Petersson.

Hur ska man driva de frågorna på lokal nivå?

– Vi vill inrätta ett återvandringskansli. I Stockholm har det funnits något liknande, och då var det inte kontroversiellt där och då förstår jag inte varför det skulle vara kontroversiellt i Växjö.

Växjölistans partiledare berättar att han fortfarande är medlem i Alternativ för Sverige.

– Jag kommer verka för att det ska gå bra för dem nationellt och på kommunalplan för Växjölistan.

Varför kandiderar du inte för afs?

Annons

– Nu har partiledningen inom Alternativ för Sverige gjort bedömningen att vi ska gå efter de kommuner som det gick bättre för i kyrkovalet, och Växjö var tyvärr inte en av de kommunerna. Det är min uppfattning, säger Gustav Petersson.

Vad tror du om era chanser att få plats i fullmäktige?

– Det kommer bli ett maratonlopp, men vi kommer komma i mål.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons