Annons
Växjö

SD vill inte avbryta sjukhusbygget – KD vill utreda mer

Växjö • Publicerad 14 juni 2023
Den tilltänkta sjukhustomten i Räppe.
Den tilltänkta sjukhustomten i Räppe.Foto: Calle Rydqvist

Förra veckan kom beskedet att Region Kronoberg lägger ner planerna på ett nytt sjukhus i Räppe. Under onsdagen och torsdagen sammanträder regionfullmäktige där politikerna bland annat väntas riva upp beslutet om att bygga ett nytt akutsjukhus i Räppe. Men nu vill KD och SD ändra den planen.

Sverigedemokraterna meddelar att de efter informationshämtning och överläggningar landat i att beslutet att definitivt och slutgiltigt avbryta Räppe är förhastat.

Annons

”Vi vill därför pausa Räppe istället för att avbryta. Vilket är en given möjlighet i kontraktet med Skanska. Ta ett omtag i hela regionen för att klarlägga fördelningen Akutsjukhus/Nära vården, fördelningen Ljungby/Växjö. För att sedan kunna dra igång Räppe igen med full fart när förutsättningarna är klarlagda. Vi vill se ett nytt färdigt akutsjukhus i Räppe senast 2035”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna menar att planerna på CLV 2.0 och 3.0 inte är genomförbara och att konsekvenserna av ett sådant val är oöverblickbara. De lyfter upp att det på andra ställen i landet har blivit ”okontrollerbart dyrt” när det kommer till renoveringar, rivningar och etappbyggnationer.

Inte heller Kristdemokraterna är redo att skippa Räppealternativet. De vill utreda alla tänkbara alternativ innan beslut fattas.

– Det finns en rad obesvarade frågor och kanske kan vi bygga ett nytt sjukhus i en annan skala än det som har föreslagits. Det finns inget svar på vad CLV kommer att kosta kronobergarna i förlängningen. Det pratades om en viss skattehöjning gällande Räppe, men vad innebär ett CLV 3.0 för skattebetalarna? Kanske står vi inför århundradets största beslut och det måste vi fatta med stor respekt för ekonomi, patientsäkerhet och en hållbar arbetsmiljö, säger regionrådet Anna Zelvin (KD) till Smålandsposten.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons