Annons
Växjö

SD vill utbilda ridande poliser i Växjö

Växjö • Publicerad 12 maj 2022
Ridande poliser.
Ridande poliser.Foto: MATHILDA AHLBERG

Sverigedemokraterna i Växjö föreslår att kommunen initierar samtal för Linnéuniversitetets möjlighet att utbilda ridande polis i Växjö.

– Det vore på många sätt en samhällelig vinst för Växjö kommun och Kronobergs län om Linnéuniversitetet ges möjlighet att utbilda ridande polis. En utbildning med sådan inriktning skulle gynna vår redan hästintresserade kommun och region. Inte minst av trygghet och trevnad som närvaron av ridande poliser kan skapa. Förhoppningsvis kan det locka fler att välja polisutbildning just i Växjö där de efter utbildning kan stanna för tjänstgöring som ridande poliser, säger Conny Lindahl, gruppledare för Sverigedemokraterna i Växjö.

Annons

Partiet yrkar att kommunstyrelsen utreder om och hur konkursade Theleborgs ryttarsällskaps verksamhet och lokaler kan vara av betydelse för att möjliggöra utbildning och anställning av ridande polis i Växjö.

Det finns för närvarande polisrytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne och dessa kan på begäran rycka ut i andra delar av landet. Ridande poliser patruller som vanligt men från hästryggen istället för i polisbil. De finns ofta på plats vid fotbollsmatcher och opinionsyttringar där det samlas mycket folk. Polishästarna används också vid eskorter av korteger som statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider.

Enligt polisen är en av fördelarna med polishästarna att djur har en lugnande effekt på människor och att hästarna kan patrullera i områden där det är svårt att ta sig fram med bil, till exempel i parker och festivalområden. Ridande poliserna ser och syns också bättre från hästryggen.

Sverigedemokraterna i Växjö lyfter upp att patrullering till fots är personal- och tidskrävande och att polisbil ofta syns patrullera körandes på Storgatan i Växjö, vilket enligt partiet rimmar illa i en av Europas grönaste städer.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons