Annons

Sebastian ska hitta och forma Växjös identitet: ”Ett drömjobb”

Att forma och skapa städer började han med redan i sandlådan och legohörnan. Numera får Sebastian Gårdendahl möjlighet att gestalta bebyggelse i större skala. Som Växjös nytillträdda stadsarkitekt vill han både vårda historien, främja utveckling och ringa in Växjös storhet.
– Jag hoppas kunna identifiera och konkretisera stadens identitet.
Växjö • Publicerad 12 november 2023
Det här är ett drömjobb, säger Växjös nytillträdda stadsarkitekt Sebastian Gårdendahl som gärna vill bidra till att hitta och konkretisera stadens identitet.Foto: David Färdigh

Vackert men något förvirrande. Det var Sebastians intryck vid det första möte med staden Växjö.

– Vid infarten till Växjö såg jag vyn med Östrabobacken och Norrtull, ett vackert möte mellan stad och land. Men parkeringen vid Norrtull gav ett förvirrat intryck. Den stämde inte riktigt med helhetsbilden tyckte jag.

Annons

Sebastian utbildade sig till planeringsarkitekt på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona. Yrkesvalet tycktes på många sätt givet på förhand.

– Det är något som jag alltid haft med mig. Jag började bygga städer redan som barn i sandlådan eller i legohörnan.

Sebastian har efter utbildningen jobbat som kommunal planarkitekt, som innebär att man är med och formar städers bebyggelse, dels på ett övergripande plan, dels nere på detaljnivå. Det måste dock alltid vara fokus på helhetsperspektivet berättar Sebastian som tidigare varit verksam i bland annat Lidingö och Malmö men som sedan fem år tillbaka har Växjö kommun som sin hemmaplan.

– Min fru är från Tingsryd och när fjärde barnet var på gång så valde vi att flytta till Småland. Både för att få viss avlastning men också för närheten till naturen och möjligheten till ett enklare liv.

Innan bodde Sebastian och familjen i Malmö, ibland benämnd som den stora småstaden. Det är också något av Växjös mål, att behålla sin småstadscharm men samtidigt sikta mot att ha storstadens puls och expansion.

– Malmö är ett bra exempel på att det går att förena småstad och storstad. Det behöver inte kollidera. En växande storstad kan behålla sin närhet och inbjudande karaktär.

Nu får Sebastian möjlighet att i ännu större utsträckning sätta sin prägel på Växjös stadsplanering och gestaltning. I mitten av augusti tillträdde han uppdraget som stadsarkitekt.

– Det känns som ett drömjobb. Jag kommer få vara med under hela samhällsbyggnadsprocessen och påverka gestaltningsfrågorna.

En av uppgifterna är att ta fram en arkitekturstrategi för Växjö.

– En sådan finns i många andra kommuner men inte i Växjö. Tanken är att tydligare lyfta upp arkitekturen på agendan, både när det gäller bygglov, stadsplanering och i dialogen med fastighetsägarna.

Annons

En fråga som emellanåt vållar diskussioner är Växjös förtätning. Men här finns nu en framtagen strategi betonar Sebastian.

– I rutnätsstaden föreslår vi en begränsning på tre till fyra våningar eller en byggnadshöjd på max 14 meter. Men i kransen runt omkring öppnar vi upp för större och högre bebyggelse.

Hur mycket makt har en stadsarkitekt i förhållande till politikerna?

– Politikerna har alltid sista ordet, men det är alltid ett samspel. De vill ha min åsikt och jag hoppas kunna sätta min prägel.

I sitt uppdrag vill Sebastian både vårda historien och främja utveckling. Dessutom vill han gärna hitta, konkretisera och formulera Växjös identitet.

– Det skulle bidra till arbetsstrukturen. Idag spretat Växjö ganska mycket.

En beskrivning som ibland används är Växjö som den lilla rutnätsstaden mitt i hjärtat av Småland nära skogen och sjöarna, men här finns också de vackra villastadsdelarna och den expansiva staden som närmar sig 100 000 invånare.

– Växjö rymmer väldigt mycket olika saker. Det är både en stiftsstad, residensstad, universitetsstad och träbyggarstad. Växjö har anrik historia men utmärks också av en stark framåtanda och vilja till utveckling. Det bör också vara en del av identiteten.

Fakta

Sebastian Gårdendahl

Aktuell: Nytillträdd stadsarkitekt i Växjö.

Utbildning: Utbildad planarkitekt på BTH, Blekinge Tekniska Högskola.

På agendan: Håller på att ta fram en arkitektstrategi för Växjö kommun.

Utmärkande för bra stadsplanering: Mycket handlar om skala. Förhållandet mellan gata och hushöjd betyder mycket för upplevelsen. Bra stadsplanering väcker nyfikenhet. Man ska vilja gå runt nästa husknut.

Favoritstäder: Malmö som lyckats behålla småstadens karaktär i en storstad. Sedan är Köpenhamn en självklar favorit. Både med hur de lyckats skapa en attraktiv cykelstad men också genom tätheten där hus och människor känns nära och står i samklang med varandra.

Stadsmiljöns påverkan: Hur städer är byggda och utformade påverkar människors hälsa och beteende. Det kanske inte är avgörande men det har definitivt betydelse.

Negativa exempel: En del svenska köpcentrum och gallerior utanför stadskärnorna ser ofta livlösa ut.

Målsättning: Jag hoppas tydligare kunna hitta, konkretisera och formulera Växjös identitet.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons