Annons
Växjö

Shahram Soltani får ny chans efter Livsmedelsverkets beslut: ”Kostat mig miljoner”

Växjö • Publicerad 14 mars 2024 • Uppdaterad 15 mars 2024
Shahram Soltani vill återuppväcka den anrika persiska vintraditionen.
Shahram Soltani vill återuppväcka den anrika persiska vintraditionen.Foto: Pressbild

För några år sedan började Shahram Soltani i Gemla utanför Växjö importera frysta iranska vindruvor för att tillverka vin enligt en traditionell persisk metod. Han fick godkänt av Systembolaget att sälja drycken, under förutsättning att det inte kallades för vin eftersom lagen säger att det enbart är dryck tillverkad av europeiska druvor som får kallas för vin. Enligt EU-lagstiftningen får man inom EU inte tillverka vin av druvor som är importerade från länder utanför EU.

Shahram Soltanis dryck såldes under beteckningen ”alkoholhaltig dryck från druvor” och under de första månaderna såldes flera tusen flaskor.

Annons

Men när Livsmedelsverket i oktober förra året gjorde en kontroll krävde myndigheten att tillverkningen skulle stoppas med omedelbar verkan eftersom en produkt som framställs av druvor måste kallas vin.

Shahram Soltani har försökt få förvaltningsrätten att tillfälligt tillåta tillverkningen i väntan på dom och efter flera försök, och ha tagit hjälp av organisationen Centrum för rättvisa, tas förbudet bort i väntan på slutlig prövning.

– Jag är förstås lättad. Livsmedelsverkets förbudsbeslut har redan kostat mig miljoner. Nu får jag en chans att rädda mitt företag innan det är för sent, säger Shahram Soltani.

Efter Livsmedelsverkets förbud i höstas fick Shahram Soltani återkalla sina produkter från Systembolaget och råvaror för flera miljoner kronor blev dåliga och fick kasseras.

Nu kan verksamheten och försäljningen av produkterna återupptas, till dess att domstolen beslutar någonting annat.

MISSA INTE!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons