Annons
Växjö

Sju sorters blommor du definitivt inte vill lägga under kudden på midsommarnatten

Vi alla har nog hört talas om den gamla traditionen om att plocka sju sorters blommor på midsommar för att senare lägga de under kudden. Personen man drömmer om kommer man gifta sig med. Skrock eller inte, en kul grej kan det bli! Men det finns vissa arter man ska passa sig lite för.
Växjö • Publicerad 22 juni 2023

De är vackra, stora och tar mycket plats. Lupinerna sticker ut med sin blålila färg och pryder vägrenen med sin massa. De är älskade av många, men invasiva arter har en mörk baksida. De tränger ut allt annat, tar allt solljus och bina lämnas hungriga.

Här saknas innehåll

– Invasiva växter är ett stort hot mot den biologiska mångfalden. De konkurrerar ut våra ursprungliga vilda blommor och påverkar hela ekosystem. Mångfalden utplånas där de rycker fram, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Den vackra lupinen blommar med rosa, lila, vita och blå blommor.
Den vackra lupinen blommar med rosa, lila, vita och blå blommor.Foto: Rebecka Pettersson
Annons

De annars vanliga midsommarblommorna som prästkrage, blåklocka och käringtand trängs ut av de invasiva växterna. Bina är otroligt viktiga för den biologiska mångfalden men de lämnas hungriga när de invasiva arterna slutar blomma efter kort tid.

Invasiva arter växer snabbt och det blir problematiskt. Regeringen har beslutat att helt avskaffa budgeten för bekämpning av dessa, vilket leder till massiv tillväxt. Länsstyrelserna kan inte längre vidta åtgärder och insatser måste avbrytas.

Prästkrage och andra klassiska blommor hotas av de invasiva arterna.
Prästkrage och andra klassiska blommor hotas av de invasiva arterna.Foto: Barzan Dello

– Arterna riskerar nu att sprida sig fritt i stora delar av landet. Det kommer att bli både dyrare och svårare att bekämpa dem ju mer de sprids. Regeringen måste inse allvaret och återställa budgeten för att bekämpa invasiva arter, säger Karin Lexén.

Här är blommorna du absolut inte vill ha under kudden i midsommar:

  1. 1Blomsterlupin: Förrädiskt vacker ört med kort blomningstid som bildar täta bestånd där inget annat kan växa. Tränger ut de inhemska ängsblommorna så när den blommat klart blir det brist på mat för pollinatörerna.
  2. 2Parksallat: Kommer från Kaukasus, kan lätt bli ett obesegrat ogräs i din trädgård och kväva all annan växtlighet.
  3. 3Jättebalsamin: Trädgårdsväxt med sitt ursprung i västra Himalayas bergstrakter. Stor köttig växt som kan bli 2,5 meter hög och konkurrerar med andra växter om plats och solljus.
  4. 4Jätteloka: Kaukasisk jätteört som kan bli tre meter hög och växtsaften kan ge svåra blåsor i kombination med solljus.
  5. 5Vresros: Storväxt buske med vassa taggar som sprider sig både med förgreningar från rötterna och med frön från nyponen.
  6. 6Kanadensiskt gullris: Fröna sprider sig med vinden och växten bildar täta bestånd som skuggar ut sommarbuketten.
  7. 7Parkslide: Varje husägares mardröm. Kommer från vulkanisk mark och har rötter starka nog att förstöra asfalt, vattenledningar och husgrunden. Nästan helt omöjlig att bekämpa.
Parkslide, som nästan är helt omöjlig att få bort från sin tomt.
Parkslide, som nästan är helt omöjlig att få bort från sin tomt.Foto: Christian Hylse
Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons