Annons
Växjö

Sjukhusbygget i Räppe skrotas

Växjö • Publicerad 8 juni 2023
Foto: LINK Arkitektur/Arkitema

Planerna på ett nytt akutsjukhus i Räppe har under flera års tid var omdiskuterade. Det har debatterats vad som är bäst mellan att bygga om Centrallasarettet Växjö på Söder under en lång tid eller ett nytt sjukhus i Räppe. Nu står det klart att politikerna, som tidigare har röstat igenom ett nytt sjukhus i Räppe, har tvärvänt och att planerna läggs ner. Räppesjukhuset har beräknats att kosta över tio miljarder kronor. I stället ska regionen gå vidare med planeringen för att bygga om på CLV-tomten.

Beskedet kom under torsdagsförmiddagen efter att regiondirektören Martin Myrskog under våren haft i uppdrag att utifrån det rådande kostnadsläget se över planerade investeringar och ge förslag på åtgärder som kan minska den förväntade kostnadsökningen. Enligt förslaget om att gå vidare med planeringen för att bygga om CLV ska det vara en liknande kostnad men utspritt över en längre tid.

Annons

– Vi kan bara konstatera att händelser som ligger utanför vår kontroll påverkar kostnaden så mycket att det är orimligt att genomföra projektet. Det riskerar att äventyra vår verksamhet, och det är förstås helt uteslutet, säger Mikael Johansson, (M), regionstyrelsens ordförande och Henrietta Modig Serrate (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Resultatet av utredningen har visat att det inte är möjligt att minska de planerade investeringarna i den storlek som behövs för att få ner den bedömda kostnadsökningen.

– Konklusioner från undersökningen är att det är alldeles för stor risk att investeringskostnaden tränger undan Region Kronobergs kärnverksamhet. Därför blev förslaget att avbryta bygget av nytt sjukhus i Räppe, med avsikten att avsevärt minska Region Kronobergs investeringar under den kommande tioårsperioden, säger regiondirektör Martin Myrskog.

Arbetet med om- och tillbyggnaden av Lasarettet Ljungby fortsätter som planerat.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons