Annons
Växjö

Sjukhuset i Växjö har minskat utsläppet av lustgas med 63 procent

Växjö • Publicerad 31 december 2022
Förlossningsvården ska diskuteras i helgen.
Förlossningsvården ska diskuteras i helgen.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Lustgas används ofta som smärtlindrande medicin på framförallt förlossningar. Gasen är effektiv eftersom den snabbt kan plockas upp av kroppen men samtidigt skadlig för klimatet, 300 gånger skadligare än koldioxid, enligt Region Kronoberg.

För ett år sedan investerade Region Kronoberg i en anläggning för att oskadliggöra lustgasen som inte plockas upp av kroppen. Det minskat Centrallasarettet i Växjös lustgasutsläpp med 63 procent. Minskningen motsvarar 550 ton koldioxid.

Annons

Den nya anläggningen oskadliggör upp till 98 procent av lustgasen som passerar igenom den. Patienterna får lustgas via en mask som både har in- och utsug. Utsuget fångar upp det som patienten andas ut och spillet som patienten inte andas in. Därefter går gasen vidare till anläggningen som värmer upp gasen till den grad att den oskadliggörs. I värmen delas gasen och blir till naturliga ämnen som finns i luften innan de släpps ut i atmosfären.

Tidigare forslades gasen bort för att skydda personalen men då släpptes den bara rakt ut. Projektet med lustgasdestruktorn kostade mellan 2,5 och 3 miljoner kronor och är delfinansierat av Naturvårdsverket genom Klimatlivet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons