Annons
Växjö

Sjukvården tar hjälp av AI för säkrare och snabbare svar

Växjö • Publicerad 24 mars 2023
Växjö lasarett.
Växjö lasarett.Foto: Elvedin Basic

På patologavdelningen i Växjö arbetar man mycket med att analysera och diagnostisera vävnadsprover från hela länet. En stor del av arbetet går ut på att undersöka det som kan vara tumörer.

Som en del i digitaliseringen av avdelningen så använder man sig av artificiell intelligens (AI) för att räkna antalet positiva celler i en bild som tagits av en persons potentiella tumör. På så sätt sparar patologerna tid och man får ett korrekta resultat redan när proverna kommer in.

– Istället för att använda mikroskop, bara se små delar av provet åt gången och räkna manuellt, kan vi få en högkvalitativ överblick och hjälp av datorn att räkna de positiva cellerna, säger Kitti Brinyiczki, överläkare på patologavdelningen på centrallasarettet Växjö på regionens hemsida.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons