Annons
Växjö

Skanska om regionens besked – går miste om miljarder: ”Beklagligt”

Region Kronoberg slopar planerna på ett sjukhusbygge i Räppe, vilket samarbetspartnern Skanska fick besked om under torsdagsmorgon.
– Vi var inte förberedda på det, säger Håkan Isfalk, marknadschef för Skanskas bygg- och projektutvecklingsverksamhet i Sverige.
Växjö • Publicerad 10 juni 2023
Det blir inget nytt sjukhus i Räppe.
Det blir inget nytt sjukhus i Räppe.Foto: Arkitema + Link

Under ett par år har Region Kronoberg och Skanska arbetat med förberedelserna inför ett nytt akutsjukhus i Räppe. Det har handlat om en förstudie och förberedande arbeten. Under torsdagen fick Skanska beskedet att Region Kronoberg slopar planerna på ett nytt sjukhus och miljarder går förlorade för Skanska.

– Beslutet får väl smälta ett tag men första reaktionerna är att beslutet inte är vad vi önskat oss. Men jag har satt mig in i underlaget och har en förståelse och det bästa beslutet för Region Kronoberg kan bara regionen fatta. Vi hade sett fram att bygga ett nytt akutsjukhus i Räppe, säger Håkan Isfalk som är marknadschef för Skanskas bygg- och projektutvecklingsverksamhet i Sverige.

Annons

Visste ni om att Region Kronoberg skulle fatta det här beslutet inför?

– Nej, beslutet var vi inte förberedda på men vi har känt till att inflation, räntehöjningar och annat har påverkat hela regionens ekonomi och att det har blivit en mycket större utmaning att investera. Vi har varit med och jobbat tillsammans med utredningar och kostnadsberäkningar.

Skanska har ett antal medarbetare, konsulter och leverantörer som berörs av torsdagens besked från Region Kronoberg. Det får konsekvenser på både kort och lång sikt.

– I det korta perspektivet avbryts de förberedande arbetena men vilken påverkan det får i sin helhet är för tidigt att säga. Vi har en bra dialog med Region Kronoberg och jobbar med kunden kring hur det här ska hanteras, säger Håkan Isfalk.

2021 skrevs ett samarbetsavtal om att utföra förberedande planeringsarbeten för det nya sjukhuset och i fjol skrevs ett avtal om planering och projektering i strategisk samverkan för sjukhusbygget. Det sistnämnda avtalet var enligt ett pressmeddelande från i augusti 2022 värt ungefär 1,2 miljarder kronor.

– Det är ett väldigt stort projekt och vårt huvuduppdrag har varit själva byggfasen som hade inneburit betydligt mer pengar än så. Byggavtalet skulle tecknas någon gång nästa år så det är beklagligt att det inte blir av, säger Håkan Isfalk.

Regiondirektören Martin Myrskog berättar för Smålandsposten att det inte blir någon straffavgift för att Region Kronoberg drar sig ur projektet.

– Vi har ett avtal med dem som innebär att vi kan avbryta det arbete vi gör. För deras del kan man säga att den här affären har gått dem ur händerna, säger regiondirektören Martin Myrskog.

Håkan Isfalk och Skanska hoppas kunna få vara med i den nya fas som nu väntar kring sjukhuset i Växjö då Region Kronoberg ska utreda hur man kan förändra Centrallasarettet Växjö med om- och tillbyggnader.

– Region Kronoberg har sannolikt stora investeringar framför sig, och jag ser framför mig att vi kan vara med och genomföra eventuella om- och tillbyggnaden på CLV. Vi är sjukhusbyggare och även om Räppeprojektet avslutas, produkten tar en annan form och tidsplanen förändras hoppas vi kunna vara med på CLV, säger Håkan Isfalk.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons