Annons
Växjö

Skärpta regler för A-traktorer – det här gäller nu

Växjö • Publicerad 31 augusti 2023
Foto: Tomas Nyberg

Reglerna för att köra och färdas i en a-traktor skärptes den 31 augusti. Regeringen har beslutat om ändringar i trafikförordningen som bland annat innebär att den som färdas i en A-traktor måste använda bälte, att passagerare måste sitta på en plats som är avsedd för passagerare och att endast en passagerare får sitta på respektive plats.

Det har funnits en regel om att en A-traktor inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen och nu har regeln kompletterats med en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen för att göra det lättare för polisen att övervaka hastighetsöverträdelser med A-traktor.

Annons

– De regler som vi nu inför skickar tydliga signaler till ungdomar som kör A-traktor och underlättar även för polisen som ska övervaka att A-traktorn framförs på ett säkert sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

De senaste åren har antalet A-traktorer ökat drastiskt och med det har även antalet olyckor kopplade till A-traktorer ökat.

Ändringar i trafikförordningen

  • Passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare
  • Det får sitta endast en passagerare per sådan plats
  • Den som färdas i en A-traktor ska använda bälte
  • Högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen

Straffet för att bryta mot de nya reglerna är böter och en ordningsbot kan utfärdas på plats. Om man kör med en trimmad A-traktor kan man dömas till dagsböter för olovlig körning.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons