Annons
Växjö

Skatteverket nekade dotterns namn

Växjö • Publicerad 3 juli 2023
190221 Exteriör bild på Skatteverkets huvudkontor i Solna den 21 februari 2019. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN / Cop 233
190221 Exteriör bild på Skatteverkets huvudkontor i Solna den 21 februari 2019. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN / Cop 233Foto: ADAM WRAFTER

När två nyblivna föräldrar i Växjö skulle döpa sin dotter så fick de nej från Skatteverket. Ett av dotterns fyra namn var nämligen tänkt att bli ”Rebel”.

I en motivering från Skatteverket står det att myndigheten ska ta hänsyn till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen, speciellt om namnet ska ges till någon som är under 18 år. De menar att ett alltför avvikande namn kan leda till obehag.

Man motiverar nekandet av namnet ”Rebel” på följade sätt:

”Rebel kan förknippas med ordet rebell som bland annat betyder orosmakare och motståndsman. Skatteverket bedömer därmed att Rebel inte är lämpligt som namn för ett barn och att det även kan leda till obehag för barnet”.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons