Annons
Växjö

Skola i Växjö JO-anmäls efter pridefirande

En man har anmält en kommunal skola i Växjö till Justitieombudsmannen, JO, efter att skolan i maj ställt in undervisning för pridefirande.
Växjö • Publicerad 12 juli 2023
.
.Foto: MATHILDA AHLBERG

Det var maj i år som en kommunal skola i Växjö höll en prideinvigning. Skolans undervisning var under förmiddagen inställd till förmån för invigningen där skolans alla klasser närvarade. Eleverna fick regnbågsflaggor och en regnbågsflaggan hissades i skolans flaggstång där flera elever fick delta i hissandet.

Enligt mannen som gjort JO-anmälan mot skolan hade deltagandet i pridefirandet inte förankrats hos föräldrarna innan och han anser att skolan medvetet bedrivit opinionsbildning för en ideell organisation och bidragit till att marknadsföra Växjö Pride för unga barn.

Annons

Anmälaren anser att skolan ska vara en fredad zon och hänvisar till Justitieombudsmannens beslut från 2021 där JO kritiserade kommunens pride-aktiviteter på en skola då det kan ha ansetts som obligatoriskt att medverka.

Skolan som då fick kritik hade en temavecka om alla människors lika värde och veckan avslutades med att eleverna skulle vifta med regnbågsflaggor på skolgården för att uppmärksamma alla människors lika värde och prideparaden som skulle anordnas senare den veckan. JO menade att det är av stor vikt att skolan tydligt står upp för grundlagsfästa värderingar, men att det också är viktigt att skolan inte agerar på ett sätt som kan ge intrycket att någon tvingas att delta i en meningsyttring.

Smålandsposten har sökt rektorn på skolan som nu har anmälts till JO utan framgång.

Prideveckan i Växjö har genom åren uppmärksammats och firats på Växjös skolor med hissande flaggor och aktiviteter. Vid flera tillfällen har dessa flaggor stulits eller förstörts. I maj förra året brändes en prideflagga på en skola och två killar i 16-årsåldern dömdes för att ha tagit ner och eldat flaggan. En av dem dömdes till 30 timmars ungdomstjänst och den andre dömdes till 25 timmars ungdomstjänst för skadegörelse. Vårdnadshavarna tvingades också betala skadestånd på 1 137 kronor för den förstörda prideflaggan.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons