Växjö

Skola i Växjö ska rivas – ny byggs för 397 miljoner

Växjö • Publicerad 30 mars 2023
Nya Furutåskolan med tillhörande sporthall.
Nya Furutåskolan med tillhörande sporthall.Foto: Arkitektbolaget

Under onsdagen beslutade utbildningsförvaltningen att ge förvaltningschefen i uppdrag att tillsammans med Vöfab och lokalförsörjningsavdelningen bygga en ny Furutåskolan.

För två år genomfördes utredningar som visar att den nuvarande skolan, som byggdes 1973, har ett renoveringsbehov samtidigt som det finns ett behov att öka kapaciteten till att kunna ta emot ytterligare en klass per årskurs.

Nya Furutåskolan ska vara en F-6 skola med tre paralleller för 520 elever och projektet omfattar även ett mottagningskök och en ny sporthall.

– Det är mycket glädjande att vi äntligen kommit så här långt i processen. Den nya Furutåskolan föreslås byggas på befintlig skoltomt, bredvid nuvarande skola, och kommer att byggas klart innan nuvarande skola rivs. Det gör att barnen kan gå klart i befintliga lokaler innan de flyttar in i de nya, säger Julia Berg (S), utbildningsnämndens ordförande.

Kostnaden beräknas uppnå till 397 miljoner kronor.

Det slutgiltiga beslutet för byggnation tas av kommunfullmäktige den 16 maj. Om politikerna ger förslagen tummen upp beräknas skolan vara färdig till höstterminen 2025. Sporthallen beräknas stå klar under hösten 2026.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.