GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skolelever i Kronoberg får designa möbler på Ikea

Kronoberg • Publicerad 12 mars 2022
Elever fotograferar en möbelprototyp som de skapat i Makerverkstaden på IKEA Museum. Pressfoto.
Elever fotograferar en möbelprototyp som de skapat i Makerverkstaden på IKEA Museum. Pressfoto.Foto: Region Kronoberg

Under våren ska elever i Kronoberg besöka Ikea Museum och testa på rollen som hållbar designer. De ska få ta fram en prototyp på en möbel som löser ett vardagligt problem utifrån principerna: lågt pris, kvalitet, funktion, form och hållbarhet.

– Vi hoppas att detta ska få eleverna att tänka hållbart på flera nivåer. Det är en ödesfråga, både för den regionala utvecklingen och globalt, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Projektet är ett samarbete mellan undervisningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder och Ikea Museum.

– Vi är otroligt glada för det här uppskattade och värdefulla samarbetet med Ikea Museum. En hjärtefråga för oss är att knyta samman skola och näringsliv och det här är ett praktexempel på just detta, säger Caroline Schough projektledare på Region Kronoberg och Maker Tour – Mot nya höjder.

– Det här en fantastisk möjlighet att berätta om hur Ikea jobbar med design. För Ikea innebär bra design inte bara att något ska vara snyggt eller att en produkt ska lösa ett problem i vardagen. Bra design, eller som vi kallar det, Demokratisk Design tar även hänsyn till pris, kvalitet och hållbarhet genom att hushålla med resurser och råmaterial. Vi vill även visa att bra design skapas genom teamarbete och att det finns flera olika yrken och kompetenser som jobbar tillsammans på IKEA. Förhoppningsvis sås ett frö till elevernas framtidsplaner, säger Karin Behmer Dackander, ansvarig för utbudet av lärande mot skola och universitet på Ikea Museum.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.