Annons
Växjö

Skolkök rustas upp för 13 miljoner – finns brister i arbetsmiljö och hygien

Växjö • Publicerad 12 januari 2023
Hovshagaskolan
HovshagaskolanFoto: Per-Erik Sandebäck

Skolköket på Hovshagaskolan har inte ändrats i någon större omfattning sedan det byggdes för över 40 år sedan. Lokalernas utformning innebär att det “finns brister i arbetsmiljö och hygien kopplat till diskhantering och trängsel”, enigt kommunen.

Nu är en renovering på gång. Den beräknade kostnaden är på drygt 13 miljoner kronor.

Annons

Planen är att sätta igång ombyggnationen i samband med påsklovet och att det nya köket ska vara klart till hösten. Under byggtiden kommer inte köket och matsalen kunna användas. Eleverna får äta i en tillfällig matsal. Det kommer även påverka utbudet i matsalen. Menyn blir delvis annorlunda jämfört med andra skolor under ombyggnaden, enligt kommunen.

Köket på Hovshagaskolan är ett så kallat mottagningskök. Maten tillagas idag på Gustavsundskolan och levereras varm. När det nya köket är klart är tanken att det istället ska levereras kyld mat till Hovshagaskolan.

– Fördelen med kyld mat är att man kan värma den efter hand och minska matsvinnet. Det blir också en bättre kvalitet eftersom maten inte behöver hållas varm så länge. Vi har jobbat med det ganska länge. Hovshagaskolan har varit ett undantag, säger måltidsorganisationens chef Anneli Ekstedt.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons