Annons
Växjö

Skottlossning utreds som grovt vapenbrott: ”Vet inte vad man har skjutit på”

Den skottlossning som startade på Araby under torsdagskvällen utreds som grovt vapenbrott. Under natten anhölls två män som misstänkta.
– Hade vi haft minsta misstanke om att man riktat vapnet mot någon så hade det kunnat hamna som försök till mord.
Växjö • Publicerad 20 april 2023 • Uppdaterad 21 april 2023

Här saknas innehåll

Strax efter klockan åtta på torsdagskvällen gick polisen ut med att den skottlossning som några timmar tidigare inträffat i Araby utreds som grovt vapenbrott.

Rickard Lundqvist är presstalesperson för polisregion Syd och berättar att det finns flera anledningar till att de har landat i den brottsrubriceringen.

Annons

– Någon har uppenbarligen avfyrat ett skjutvapen som vi får utgå från att de inte har licens för. Det är inte tillåtet att avlossa ett vapen på det sättet och därför hamnade det där. Det är det vi vet, säger han och fortsätter:

– Det vi inte vet just nu är att vi vet inte vad man har skjutit på, så därför stannar det där. Men det utesluter inte att det blir kompletteringar utefter vad vi får veta.

Polisen hade en stor mängd resurser på plats i Araby efter skottlossningen under torsdagskvällen.
Polisen hade en stor mängd resurser på plats i Araby efter skottlossningen under torsdagskvällen.Foto: Carl Carlert

Ni har i nuläget inget som talar för att personen har siktat på någon annan?

– Jag kan inte gå in i detalj på vad vi känner till och inte, men hade vi haft minsta misstanke om att man riktat vapnet mot någon så hade det kunnat hamna som försök till mord.

– Vi ska så klart ha på fötterna i vad vi misstänker, men varför har man skjutit så här om inte för att skada någon? Den frågan kan man ställa sig. Men som sagt, det vi känner till är bara att man avlossat ett vapen.

De larmsamtal som inkommit talar om flera höga smällar. Har ni någon uppfattning om hur många skott som skjutits?

– Vi har en uppfattning genom fynd och annat, men det behåller vi för oss själva. Det jag kan säga är att det är ett flertal skott.

”Det finns inget som säger att man ska behöver vara orolig för sin säkerhet i området eller att skjutningen ska upprepa sig i närtid.”
Rickard Lundqvist

Vad är det för typ av vapen som har använts?

– Vi kommenterar inte det annat än att vi arbetar efter att det är ett skjutvapen.

Har ni någon misstänkt i dagsläget?

Annons

– Huruvida vi har en misstänkt låter jag vara osagt, men det är ingen frihetsberövad.

Vid 21-tiden på kvällen var det fortfarande en stor mängd poliser på plats vid och runt Försommarvägen på Araby där skottlossningen ägde rum. Om de kommer att lämna under natten eller blir kvar är inget Rickard Lundqvist kan svara på.

– Ibland behåller vi personalen där som en trygghetsskapande åtgärd, att det finns någon där man kan vända sig till. Men det finns inget som säger att man ska behöver vara orolig för sin säkerhet i området eller att skjutningen ska upprepa sig i närtid, även om jag har full respekt för att det är tillräckligt jobbigt att någon avlossat ett vapen.

Polisen jobbade vidare med ärendet under natten.

– Vi är inne i ett väldigt känsligt läge nu. Jag har inga uppgifter att lämna mer än att vi kommer jobba vidare med det under natten, sa Christoffer Edberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö, vid 01-45-tiden.

Klockan 04.45 kunde han meddela att två personer frihetsberövats i ärendet.

– Två män är anhållna i ärendet. Det är den information jag kan lämna. Ålder vill jag inte gå in på.

Oskar TinggrenSkicka e-post
Herman RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons