Annons
Växjö

Skrällen: M och S bildar majoritetsstyre i regionen – hon blir regionstyrelsens ordförande

Växjö • Publicerad 8 april 2024
Henrietta Modig Serrate (S) föreslås bli regionstyrelsens ordförande.
Henrietta Modig Serrate (S) föreslås bli regionstyrelsens ordförande.Foto: David Johansson

Under måndagsförmiddagen presenterade Moderaterna sitt förslag på efterträdare till Mikael Johansson som regionstyrelsens ordförande. Det har spekulerats i vilken moderatpolitiker som ska ta över men det blir ingen politiker från de egna leden. I stället föreslås Socialdemokraternas Henrietta Modig Serrate till ny regionstyrelsens ordförande. Anledningen är att M och S har ingått i ett nytt samarbete och ett program som går under namnet Ansvar för Kronoberg.

– Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att ta ansvar i en svår tid. Socialdemokraterna är det största partiet i regionen, och vi har varit tydliga med att vi vill ta ansvar. Det avtal vi nu har landat i har varit ett givande och tagande, precis som det blir när två partier ska samarbeta, men vi gör det för Kronoberg och kronobergarna. För tiderna är tuffa och då behövs ett starkt ledarskap, säger Henrietta Modig Serrate (S) som idag är regionstyrelsens andre vice ordförande.

Annons

Det innebär också att Moderaterna lämnar Allianssamarbetet och ska nu leda Region Kronoberg tillsammans med Socialdemokraterna. S och M har 34 av 61 mandat i regionen och bildar nu det första majoritetsstyret sedan Region Kronoberg bildades. Ida Eriksson som är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås bli Moderaternas förstanamn och även regionstyrelsens förste vice ordförande.

– Jag är stolt över att vi har landat i det här samarbetet. I det rådande läget behövs stabilitet och handlingskraft, och det är precis vad det kommer att ge. Nu ska vi tillsammans genomföra politik för kronobergarnas bästa, säger Ida Eriksson (M).

På onsdag, den 10 april, sker valet av ny ordförande för regionstyrelsen.

Enligt Socialdemokraterna och Moderaterna ska partierna gå till val separat 2026 men det finns en ambition att fortsätta samarbetet även nästa mandatperiod.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons